دوره نقاهت
3 روز
میانگین زمان عمل
مدت زمان
10 دقیقه
مدت ماندگاری
همیشگی
اثر بخشی
زیاد
معرفی تکنیک
جراحی قرنیه رسانایی (CK) روشی غیرتهاجمی است که از انرژی فرکانس رادیویی برای اصلاح پیرچشمی و دوربینی خفیف با یا بدون آستیگمات استفاده می کند.
مــراحـل عمــل کراتوپلاستی هدایتی
بیحسی موضعی و آنتیبیوتیکها
1
1 دقیقه
قرار دادن اسپکولوم پلک
2
1 دقیقه
علامتگذاری محور بصری
3
2 دقیقه
اعمال نشانگر CK
4
2 دقیقه
خشک کردن قرنیه
5
2 دقیقه
تنظیم کنسول CK
6
2 دقیقه
قرار دادن نوک کراتوپلاست
7
2 دقیقه
ایجاد نقاط فرورفتگی
8
2 دقیقه
مراقبت های بعد از کراتوپلاستی هدایتی
عـــوارض کراتوپلاستی هدایتی
- جلوگیری از قرار گرفتن در محیطهای خشک و گرد و غبار
- استفاده از عینک آفتابی
- عدم انجام فعالیت سنگین
- عدم مالش چشم
- زخم قرنیه
- عفونت
- خشکی چشم
- حساسیت به نور
چشمها در معرض طیف گستردهای از اختلالات، مشکلات و آسیبهایی است که توانایی ما را برای دید به خطر میاندازد. کراتوپلاستی هدایتی کلیدی برای بازیابی بینایی افراد است. قرنیه، سطح شفاف و گنبدی شکل دارد و نور ازطریق آن وارد چشم میشود؛ بنابراین نقش مهمی برای دید واضح، ایفا میکند.
اگر در تمام طول عمر خود دید خوبی داشتهاید اما اکنون در موقعیت ناخوشایندی هستید و برای دیدن از نزدیک، نیاز به عینک مطالعه دارید، میتوانید از متد کراتوپلاستی استفاده کنید. برای داشتن اطلاعات کافی از این راهحل درمانی تا انتهای مقاله با ما همراه باشید. ما شما را با مراحل درمان، عوارض و هزینههای آن آشنا میکنیم.
توضیحاتی در مورد کراتوپلاستی هدایتی
کراتوپلاستی هدایتی یک روش غیرتهاجمی است که از انرژی فرکانس رادیویی برای اصلاح پیرچشمی و دوربینی کم با آستیگماتیسم یا بدون آستیگماتیسم استفاده میشود. همچنین، میتوان از آن برای تصحیح عیب انکساری باقیمانده پس از لیزر کراتومیلئوزیس و جراحی آب مروارید کمک گرفت. مطالعات بسیاری نشان داده است که این روش موثر قابل پیشبینی، پایدار و ایمن است.
کراتوپلاستی هدایتی اغلب برای اصلاح بینایی فردی که قرنیهی آسیب دیده دارد، استفاده میشود. همچنین، میتواند درد یا سایر علائم مرتبط با بیماریهای آن را تسکین دهد. این تکنیک برای اصلاح انکسار قرنیه به حساب میآید که باعث درمان مشکلات خواندن و تمرکز روی اشیای نزدیک، خواهد شد.
جراحی انکساری یک عمل چشم اختیاری است که برای کاهش یا از بین بردن وابستگی به عینک یا لنزهای تماسی به کار گرفته میشود. همچنین انحنای قرنیه را تغییر میدهد تا نور را با دقت بیشتری روی شبکیه، متمرکز کند. اکثر افرادی که تحت این عمل قرار میگیرند به هدف خود میرسند که موجب بهبود دید آنها میشود. کاندیدهای ایدهآل، افراد سالم ۱۸ ساله و بالاتر از آن با چشمان سالم هستند که از عینک یا لنزهای تماسی، راضی نیستند.
درحالی که جراحی انکساری مقرون بهصرفه و ایمنتر است، اما برای همه توصیه نمیشود. زنان باردار و بیمارانی که دارای شرایط پزشکی گلوکوم و دیابت هستند، گزینه مناسبی برای استفاده از این متد نیستند. ضمن اینکه نازک شدن بیشتر قرنیه ازطریق این جراحی، ممکن است منجر به پیوند قرنیه شود.
این روش توسط FDA برای بیمارانی که دچار پیرچشمی هستند و در عملکرد بدون عینک مطالعه خود مشکل دارند، تأیید شده است. همچنین برای بیمارانی که دارای درجات پایین دوربینی هستند نیز تأیید شده است.
کراتوپلاستی هدایتی برای چه کسانی مناسب است؟
درحال حاضر فناوری کراتوپلاستی هدایتی تا حد زیادی مورد توجه اکثر جراحان انکساری قرار گرفته است. قرنیه طبیعی چشم، کروی شکل است اما اگر فردی دچار کراتوکونوس پیشرفته شود، با بیرون زدگی قرنیه، نازک شدن آن و ایجاد شکل قرنیه مخروطی، مواجه میشود. این وضعیت منجر به انحراف دید میشود که با افزایش نزدیک بینی و آستیگماتیسم نامنظم، همراه است.
بیمارانی که از ضربانساز برای تنظیم ضربان قلب خود استفاده میکنند، نباید تحت این عمل قرار بگیرند. به این دلیل که تجهیزات و فرکانسهای رادیویی ممکن است، عملکرد صحیح این دستگاههای الکترونیکی را با مشکلاتی روبهرو کنند. برای اینکه واجد شرایط کراتوپلاستی هدایتی باشید، باید جزو گروههای زیر باشید:
• بالای ۴۰ سال سن داشته باشید و بینایی شما یک سال قبل از انجام عمل، ثابت باشد.
• نباید بیماریهای چشمی از قبیل خشکی شدید، گلوکوم، تبخال چشم و تشکیل کلوئید تهاجمی داشته باشید.
• جزو افرادی باشید که دوربینی خفیف یا پیرچشمی دارند.
• اگر زخم قرنیه ناشی از عفونت یا آسیب دارید، کاندید مناسبی هستید.
• افرادی که بیماری ژنتیکی دیستروفی فوش دارند.
• هیچ شرایط فیزیکی مانند شیردهی، بیماریهای عروقی یا خود ایمنی نداشته باشید.
مراحل انجام کراتوپلاستی هدایتی
کراتوپلاستی هدایتی بهطور معمول کمتر از ۵ دقیقه، طول میکشد که نیازی به چاقوی جراحی یا لیزر نیست. اما فرد درحین انجام عمل ممکن است کمی فشار، روی چشمهای خود احساس کند. ضمن اینکه اگر بهدلیل بیماری هایپروپی تحت درمان هستید، میتوانید هر 2 چشم را در همان بازدید اولیه، عمل کنید. در طول زمان مشاوره، متخصص از ابزاری به نام توپوگرافی استفاده میکند تا میزان انحنای دقیق قرنیه را اندازهگیری کند. در یک نگاه کلی کراتوپلاستی هدایتی پیرچشمی، طی مراحل زیر انجام میگیرد:
1. چشم پزشک به یک معاینه کامل میپردازد تا از عوارض بعد از جراحی، جلوگیری کند.
2. متخصص چشم، مقداری قطره بیحسکننده داخل چشم ریخته و از وسیله کوچکی به نام اسپکولوم برای باز نگه داشتن پلکها و عدم چشمک زدن، استفاده خواهد کرد.
3. یک الگوی درمانی مخصوص را روی قرنیه، رسم خواهد کرد تا نشان دهد که انرژی فرکانس رادیویی بهطور دقیق در کدام قسمت قرار گیرد.
4. سپس از یک میله دستی که به نازکی یک تار موی انسان است، برای انتقال انرژی به عمق خاصی در قرنیه استفاده خواهد شد.
5. پس از انجام عمل، مجدد قطرههای آنتی بیوتیک در چشم ریخته میشود و یک لنز تماسی نرم روی قرنیه قرار میگیرد.
کراتوپلاستی هدایتی برای طولانیمدت ماندگار خواهد بود؛ البته باید بدانید که همیشگی نیست. دلیل این است که روند پیری باعث میشود که عوارض جانبی پیرچشمی بیشتر شود و در نتیجه چشمهای فرد درحال تغییر باشند. بیشک بعد از انجام عمل، مدتها یا شاید تا پایان عمر برای نگاه کردن به صفحه مانیتور یا صفحه گوشی، نیاز به عینک ندارید. بنابراین بهترین گزینهها برای انجام این عمل، افرادی باشند که میخواهند عینک زدن خود را به تاخیر بیندازند.
مراقبت بعد از کراتوپلاستی هدایتی
بهتر است بعد از کراتوپلاستی هدایتی تمام مراقبتهای توصیه شده را رعایت کنید تا روند بهبودی سریعتر انجام گیرد. در ضمن، رعایت این نکات مراقبتی، عوارض را تا حدود زیادی کاهش میدهد. در این خصوص توصیههای پزشک، شامل موارد زیر است:
• بعد از اتمام عمل میتوانید بلافاصله به منزل بروید؛ البته امکان رانندگی وجود ندارد.
• پزشک، قطرههای چشمی را برای جلوگیری از عفونت و کنترل التهاب تجویز میکند که آنها را باید در ساعت تعیین شده، استفاده کنید.
• از انجام هر فعالیتی که ممکن است باعث آسیب به چشم شود، خودداری کنید.
• به مدت 2 هفته از شنا کردن اجتناب کنید و مانع رفتن آب به داخل چشم شوید.
• مهم است که چشم را مالش ندهید و ضربه نزنید؛ همچنین از عینک محافظ استفاده کنید.
• حداقل یک هفته بعد از کراتوپلاستی هدایتی آرایش نکنید.
• هنگامی که از ادکلن و اسپری استفاده میکنید، آن را از صورت خود دور نگه دارید.
• از کارهایی که باعث میشود سرتان را زیاد از حد حرکت دهید یا بلند کردن هر چیز سنگین بپرهیزید.
• بهعلت حساسیت به تعریق، باید حداقل یک هفته پس از عمل، ورزش نکنید.
• بهتر است بعد از بهبود نسبی، برای اطمینان از نتیجه کنترلهای پزشکی انجام گیرد.
عوارض کراتوپلاستی هدایتی
باتوجه به موارد قابل مشاهده، هرگونه جراحی و مداخله طبی، عوارض کوچک و بزرگی را بههمراه دارد. اکثر عملهای کراتوپلاستی هدایتی موفقیتآمیز است اما بهتر است که از خطرات جانبی احتمالی آن هم اطلاعاتی داشته باشید. شایعترین شکایات پس از عمل، احساس وجود جسم خارجی و حساسیت به نور در چند روز اول پس از جراحی است. جای نگرانی نیست؛ این حس بعد از گذشت ۲۴ ساعت، برطرف خواهد شد. از دیگر عوارض کراتوپلاستی هدایتی میتوان موارد زیر را نام برد:
• تاری دید خفیف
• حساسیت به نور روشن
• نزدیک بینی خفیف برای چند هفته تا چند ماه
• نوسان بینایی
• عفونت چشم
• افزایش فشار در کره چشم
• مشکلات شبکیه مانند جدا شدن یا تورم
• خونریزی
کراتوپلاستی هدایتی یک روش ایمن است که به طور اجتنابناپذیری دچار پسرفت میشود. این پسرفت معمولاً در حدود ۲ سال پس از جراحی به طور کامل اتفاق میافتد.
هزینه کراتوپلاستی هدایتی
کراتوپلاستی هدایتی در مقایسه با سایر درمانها، جایگزین مناسبی برای بیماران با بودجه کم است. از آنجا که یک عمل انتخابی در نظر گرفته میشود، تحت پوشش بیمه نیست. اما در نظر داشته باشید که بهعلت هزینهها نباید درمان آن را به تعویق بیندازید. به این خاطر که دچار عوارض جدی میشوید که میتواند در دید شما تاثیر بگذارد.
باتوجه به اینکه قیمت کراتوپلاستی هدایتی یکی از دغدغههای اصلی افراد است، برآورد هزینهها، قابل توجه و منطقی خواهد بود. قیمتهای مختلفی در کلینیکها وجود دارند که هزینههای یک مرکز به نسبت دیگری، متغیر است. در تعیین هزینهها، فاکتورهایی مانند موارد زیر نقش دارند که باید به آن توجه کنید.
• محل کلینیک
• مهارت و شهرت جراح
• میزان آسیبدیدگی
• تکنولوژی مورد استفاده
• وضعیت چشمها
سخن پایانی
کراتوپلاستی هدایتی یک تکنیک پیشرفته برای درمان احتمالی قوز قرنیه، آستیگماتیسم و پیرچشمی است. با اثبات اینکه بیماریهای چشمی در این خصوص در جوانان شایعتر شده است، عدم درمان آن تاثیر مستقیم بر دید واضح و در نتیجه کیفیت زندگی میگذارد. بنابراین، بهتر است در همان مراحل ابتدایی، کنترل شود.
با وجود اینکه برخی از مشکلات چشمی، جزئی هستند و خود به خود بهبود مییابند اما برخی دیگر، اذیتکننده میشوند و نیاز به تجویزهای مراقبتی از سوی چشم پزشک دارند. افرادی که دچار این مشکلات هستند، بهتر است از یک جراح و پزشک متخصص مشاوره بگیرند و از تجربیات او در مورد این عمل، سوال کنند.