دوره نقاهت
4 روز
میانگین زمان عمل
مدت زمان
1 ساعت
مدت ماندگاری
همیشگی
اثر بخشی
زیاد
معرفی تکنیک
پیآرکی یک روش جراحی لیزری است که در آن لایهای از قرنیه برداشته میشود. این عمل به تصحیح عیوب انکساری مانند نزدیکبینی و دوربینی کمک میکند.
مــراحـل عمــل عمل prk چشم
بیحسی موضعی
1
10 دقیقه
ایجاد برش و برداشتن اپیتلیوم
2
5 دقیقه
تابش لیزر
3
20 دقیقه
بازگرداندن لایه اپیتلیال
4
30 دقیقه
مراقبت های بعد از عمل prk چشم
عـــوارض عمل prk چشم
- اجتناب از عوامل آسیبزا
- عدم استعمال سیگار و مصرف الکل
- استراحت کافی
- استفاده مداوم از قطرههای چشم مرطوبکننده
- .
- واکنشهای آلرژیک
- حساسیت به نور
- افتراق افکار یا دبلینگ
چشمها یکی از مهمترین اعضای بدن هستند و باید خیلی مراقب آنها بود. ضعیف شدن چشمها باعث اذیت شدن فرد میشود، زیرا دیگر نمیتواند بهوضوح ببیند. عملهای چشمی با تکنولوژیهای پیشرفته در دسترس هستند تا این عیوب را برطرف کنند. ضعیف شدن، دوربینی، نزدیکبینی و آستیگماتیسم از جمله مشکلاتی هستند که برای چشم به وجود میآیند.
انواع عمل مانند لیزیک، لازک و پی ار کی میتوانند این عیوب را برطرف کنند. کراتکتومی فتورفرکتیو (PRK) یکی از روشهای جراحی لیزری چشم است. این روش شباهت زیادی به لیزیک دارد. جراحی لیزری چشم شبیه لیزیک است. در عمل prk از لیزر برای درمان مشکلات بینایی استفاده میشود. ناشی از عیوب انکساری استفاده میشود. چشم پزشک در این روش شکل قرنیه را به کمک لیزر تغییر میدهد تا پرتوهای نور را بر روی شبکیه متمرکز کند. بعد از انجام این جراحی دیگر نیازی به استفاده از عینک و لنزهای تماسی نخواهید داشت. این روش برای افرادی که به هر دلیل نمیتوانند عمل لیزیک انجام دهند بسیار مناسب است. اگر شما هم از مشکلات بینایی رنج میبرید، در ادامه با ما همراه باشید. ما با شما درباره عمل چشم PRK، نحوه انجام، عوارض و هزینههای آن صحبت خواهیم کرد.
نحوه انجام عمل پی آر کی چشم
عمل پی آر کی یک روش برای بهبود مشکلات بینایی است. اگر چشمان شما ضعیف شده، دوربینی یا نزدیکبینی یا آستیگماتیسم دارید میتوانید این عمل را انجام دهید. در اینجا این سوال مطرح میشود که عمل prk چشم چگونه است؟ این عمل کاملا سرپایی است و بهراحتی و با سرعت بالا انجام میگیرد. زمان انجام این عمل چیزی بین پنج الی ۱۵ دقیقه است. بعد از انجام این عمل هم سریعا مرخص میشوید و میتوانید به خانه بروید.
این روش بدون بیهوشی انجام میگیرد، اما ناحیه عمل را بی حس میکنند تا دردی حس نکنید. شما در طول عمل بیدار هستید و باید به دستورات جراح عمل کنید. برای آشنایی با مراحل انجام این عمل، در ادامه نحوه عمل prk چشم را برای شما آوردهایم.
مراحل عمل prk چشم
تا اینجا به شما گفتیم که عمل prk چشم چیست. قبل از انجام عمل جراحی چشم prk باید به یک جراح چشم پزشک مراجعه کنید تا چشمان شما را معاینه کند. جراح پس از تشخیص عیوب انکساری شما میتواند برای عمل تصمیم بگیرد. سپس به شما میگوید که چه زمانی برای عمل مراجعه کنید. در ادامه به مراحل عمل اشاره میکنیم:
1- اولین مرحله در روز عمل آماده کردن شما برای جراحی است. در ابتدا جراح از قطره بیحسی در چشم شما استفاده میکند. این روش بدون بیهوشی انجام میگیرد. بعد از اینکه چشم شما بی حس شد جراح کار خود را شروع میکند.
2- در ادامه پزشک با لیزر خارجیترین لایه قرنیه (اپیتلیوم) را برمیدارد. این لایه پس از چند روز بهسرعت رشد میکند. اگر احساس فشار خفیفی در چشمان خود داشتید نگران نباشید. این حس کاملا طبیعی است.
3- در ادامه و بعد از اینکه پزشک اپیتلیوم قرنیه را برداشت، از شما میخواهد که به نور هدف دستگاه لیزر نگاه کنید. این کار باعث ایجاد تغییرات موردنظر بر روی قرنیه و درمان عیوب آن میشود.
4- زمانی که شما به نور هدف دستگاه لیزر نگاه میکنید، جراح هم کار خودش را انجام میدهد. او با کمک لیزر تغییراتی را روی قرنیه ایجاد میکند. پرتوهای لیزر نامرئی هستند، امام ممکن است صدا یا بوی آنها را حست کنید.
5- پرتو بافت قرنیه را بدون گرم کردن آن جدا میکند. این کار باعث نازک شدن بخشهایی از قرنیه میشود. بعد از اینکه اپیتلیوم دوباره رشد کند، آن لایههای نازک شده تغییر میکنند و مشکلات چشم برطرف میشود.
6- پس از پایان عمل، جراح قطرههای موردنیاز را داخل چشم میریزد و روی قرنیه را با یک پانسمان به شکل لنز میپوشاند.
در طول عمل با کمک یک وسیله چشم شما را باز نگه میدارند، اما شما هم نباید قرنیه خودتان را تکان دهید. اگر نمیتوانید این کار را انجام دهید، باید به جراح بگویید. اگر حرکات چشم شما کم باشند هیچ اثر منفی بر روی اشعه لیزر نخواهد داشت.
انواع عمل چشم prk
عمل prk چشم به چند مدل مختلف انجام میگیرد. بهتر است بگوییم که این عمل چند نوع مختلف دارد. عمل پی آر کی نوع پیشرفتهتر عمل لیزیک است و افرادی که گزینه مناسبی برای لیزیک نیستند میتوانند prk انجام دهند.
این جراحی به کمک لیزر انجام میگیرد. در این عمل میتوان عیوب انکساری مانند نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم را برطرف کرد. در نوع جراحی چشم prk در کلینیکهای مختلف انجام میشود. این دو نوع عمل پی آر کی عبارتاند از:
- عمل پی ار کی نرمال
- عمل ترنس پی ار کی
این دو نوع عمل از نظر تکنیک انجام با یکدیگر کمی متفاوت هستند. جراح چشم پزشک خودش تشخیص میدهد که از کدام روش برای شما استفاده کند. این موضوع به ضخامت قرنیه و میزان ضعف چشم بستگی دارد. در ادامه این دو نوع روش جراحی prk را به شما معرفی میکنیم.
عمل پی ار کی نرمال
عمل پی آر کی نرمال روشی است که با استفاده از لیزر انجام میگیرد. در این جراحی، پزشک با استفاده از لیزر تغییرات کوچکی در شکل قرنیه ایجاد میکند. قرنیه لایه شفاف و محافظ جلوی چشم است. تغییراتی که روی قرنیه ایجاد میشوند بر روی انحراف نور تاثیر میگذارند و نحوه دید و میزان بینایی را تغییر میدهند.
در PRK نرمال جراح قرنیه را به کمک لیزر برش میدهد. جراح خارجیترین لایه قرنیه را در این روش برمیدارد. این لایه خود به خود ترمیم میشود، اما پزشک بهراحتی در طول جراحی میتواند تغییرات موردنظر را برای روی قرنیه ایجاد کند. این روش برای افرادی مناسب است که نمیتوانند تحت جراحیهای دیگر قرار بگیرند.
عمل ترنس پی آر کی
دومین نوع عمل چشم prk، عمل ترنس است. در این نوع عمل جراح دیگر قرنیه را برش نمیدهد. این روش تقریبا جدید است و برای افرادی به کار میرود که مشکلات بینایی دارند. عمل ترنس prk با لیزر اگزایمر انجام میگیرد، اما هیچ گونه برشی با لیزر یا تیغ جراحی روی قرنیه فرد ایجاد نمیشود.
جراح با لیزر خارجیترین لایه قرنیه یا همان اپیتلیوم را برمیدارد. این لایه در عرض چند روز ترمیم میشود. بعد از اینکه جراح لایه اپیتلیوم را برداشت، تغییرات موردنیاز را بر روی قرنیه ایجاد میکند. این تغییرات در نهایت به از بین رفتن عیوب انکساری چشم منجر میشوند.
این روش بدون برش انجام میگیرد، به همین دلیل عوارض کمتری هم دارد. فرد هم بعد از این جراحی خیلی زودتر بهبود پیدا میکند. این روش دقت بالایی دارد، اما همه جراحان آن را انجام نمیدهند. اگر میخواهید با این روش چشم خود را جراحی کنید، باید به دنبال یک جراح حرفهای باشید. البته ناگفته نماند که تمام افراد گزینههای مناسبی برای انجام عمل ترنس prk نیستند؛ پس در ابتدا پزشک باید شما را معاینه کند. درصورتیکه شرایط این عمل را داشته باشید میتوانید برای انجام آن آماده شوید.
شرایط عمل prk
برخی از افراد گزینههای مناسبی برای انجام عمل لیزیک نیستند. به همین دلیل هم چشم پزشکان معمولا روش پی آر کی را به آنها پیشنهاد میکنند. شاید کارتان بهگونهای است که سریعتر باید به محل کار برگردید. شاید هم نمیتوانید دوره نقاهت طولانی را پشت سر بگذارید. به این ترتی بهتر است روش پی آر کی را برای جراحی چشم خود انتخاب کنید. بااینحال، برای انجام عمل prk باید یک سری شرایط داشته باشید. در ادامه شرایط عمل چشم prk را برای شما آوردهایم:
- داشتن حداقل ۱۸ سال سن (در حالت ایدهآل فرد باید ۲۱ سال داشته باشد تا تغییرات چشم بهصورت کامل شکل گرفته باشند)
- تغییر نکردن شماره چشم در یک سال گذشته
- داشتن مشکلات چشمی که با prk قابل درمان هستند (مانند نزدیکبینی، دوربینی یا آستیگماتیسم)
- برخورداری از یک قرنیه سالم
- برخورداری از سلامت کامل چشم
- داشتن انتظارات واقعبینانه از عمل
اگر شرایط زیر را داشته باشید، گزینه مناسبی برای انجام عمل پی آر کی نخواهید بود:
- داشتن یک عیب انکساری ناپایدار و در حال تغییر (شماره چشم مکررا تغییر کند)
- ابتلا به بیماریهای پوستی یا هر بیماری که بر بهبودی فرد تأثیر میگذارد
- سابقه ابتلا به زخمهای زیاد
- اسکار یا بیماری قرنیه
- گلوکوم پیشرفته
- آب مروارید
- دیابت کنترل نشده
- بارداری یا شیردهی
- سابقه برخی عفونتهای چشمی
برای اینکه پزشک بتواند تشخیص دهد که آیا شما گزینه مناسبی برای عمل هستید یا خیر، شما را معاینه میکند. بعد از معاینه جراح میتواند به شما بگوید که کدام روش جراحی برای شما مناسبتر است.
قوز قرنیه و عمل prk
قوز قرنیه نوعی بیماری چشمی است که در آن قرنیه فرد نازک میشود. این حالت رفتهرفته پیشرفت میکند و قرنیه فرد آنقدر نازک میشود که شکل مخروطی به خود میگیرد. افرادی که به قوز قرنیه دچار هستند بهتر است عمل پی آر کی انجام ندهند. در این روش قرنیه کمی نازک میشود. حالا در افرادی که قرنیهشان نازک است دیگر نمیتوان روشی را انجام داد که قرنیه را نازکتر میکند.
البته افرادی که به قوز قرنیه خفیف مبتلا هستند شاید بتوانند تحت درمان با prk قرار بگیرند. عمل prk در این افراد معمولا همراه با عمل کراس لینکینگ (CCL) انجام میشود. کراس لینکینگ عملی است که در آن قرنیه را مستحکمتر میکنند. این روش با اشعه فرابنفش و اشعه ریبوفلاوین انجام میگیرد. جراح با این اشعه پیوندهای قرنیه را محکمتر میکند تا قوز قرنیه نتواند پیشرفت کند. بهاینترتیب شاید فرد بتواند پی آر کی هم انجام دهد. تمام این موارد با صلاحدید متخصص قابل انجام هستند.
چشم پزشک در ابتدا چشمان فرد را معاینه میکند و میزان قوز قرنیه را میسنجد. اگر قوز قرنیه شدید باشد و قرنیه خیلی نازک شده باشد، معمولا جراح عمل پی آر کی را انجام نمیدهد.
ضخامت قرنیه برای عمل prk
برای اینکه یک فرد کاندید مناسبی برای عمل پی آر کی باشد، قرنیه او را بررسی میکنند. قرنیه باید ضخامت مناسبی داشته باشد. یک قرنیه در حالت عادی حدود ۵۳۵ میکرون ضخامت دارد. البته اگر ضخامت قرنیه فردی کمتر از ۵۰۰ میکرون باشد بهعنوان یک قرنیه نازک در نظر گرفته میشود. چنین فردی شاید گزینه مناسبی برای عمل prk نباشد.
بااینحال، باز هم این جراح است که در مورد شرایط فرد برای عمل تصمیم میگیرد. ممکن است قرنیه فرد نازک باشد، اما بتوان جراحی پی آر کی را بهصورت ترکیبی برای او انجام داد. ممکن است ضخامت قرنیه یک فرد دیگر در حد نرمال باشد، اما به دلایل دیگر نتواند prk کند. مثلا ممکن است ضعف چشم فرد خیلی زیاد باشد یا به بیماریهای زمینهای مبتلا باشد. در این شرایط بهتر است چشم پزشک برای فرد تصمیم بگیرد.
مزایا و معایب عمل prk
قرنیه یکی از مهمترین بخشهای چشم است و مسئولیت انعکاس نور روی شبکیه را بر عهده دارد. قرنیه و عدسی پرتوهای نور را میشکنند و بهاینترتیب شما میتوانید ببینید. حالا اگر مشکلاتی برای قرنیه پیش بیاید و نتواند بهدرستی عمل کند بینایی هم تحت تاثیر قرار میگیرد. در این حالت میگویند که فرد به عیوب انکساری دچار شده است.
لنزهای تماسی و عینک میتوانند کار قرنیه را انجام دهند و نور را قبل از رسیدن به چشم بشکنند. البته برخی افراد دوست ندارند از این لوازم استفاده کنند. به همین دلیل هم به جراحی روی میآورند. جراحی پی آر کی یکی از همین روشها است که میتواند عیوب انکساری را برطرف کند. این روش مزایا و معایبی دارد که قبل از تصمیم برای جراحی باید از آنها اطلاع پیدا کنید. در ادامه به مزایا و معایب عمل prk اشاره میکنیم:
مزایای عمل جراحی چشم prk
- حذف عینک یا لنزهای تماسی
- درمان بیماریهای چشم مانند نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم و پیرچشمی
- نتایج بسیار دقیق
- ماندگاری بالا
- سرعت بالای انجام عمل
- عوارض بسیار کم
- امکان درمان چند مشکل بینایی بهصورت همزمان
- امکان موفقیت برای افراد مبتلا به قوز قرنیه و نازکی قرنیه
معایب عمل جراحی چشم prk
- ناراحتی و درد خفیف
- سوزش جزئی چشم
- آب آمدن از چشم به مدت یک الی سه روز پس از جراحی
- مدت زمان بهبودی دید کمی بیشتر (ممکن است یک الی سه ماه طول بکشد تا به دید واقعی برسید)
- احتمال نیاز به عینک حتی پس از جراحی
مراقبت بعد از عمل prk
بعد از اینکه عمل با موفقیت به پایان رسید، پزشک جراح دستورالعملهایی را به شما میدهد. شما باید این دستورات را بهدرستی و بادقت انجام دهید. این کار روند بهبودی را سرعت میبخشد و نتیجه عمل را پایدارتر میکند. مراقبت های بعد از عمل پی آر کی چشم به شرح زیر هستند:
- داروهایی که پزشک تجویز کرده را بهموقع مصرف کنید. این داروها شامل قطرههای استریل و مسکن چشمی، اشک مصنوعی و... هستند
- بهتر است چند روز استراحت کنید
- فعالیتهای سنگین بدنی و ورزش را به مدت چند روز به تعویق بیندازید
- تا چند روز پس از جراحی رانندگی نکنید
- در هنگام بیرون رفتن از خانه یا کار با وسایل نوری از عینک آفتابی استفاده کنید
- بهتر است یکی دو روز از تماشای تلویزیون و کار با گوشی و لپ تاپ و... اجتناب کنید
- پزشک احتمالا از شما میخواهد که یک هفته بعد برای برداشتن لنز بانداژ مراجعه کنید. شما باید این کار را بهموقع انجام دهید
- معاینات دورهای را نیز سر وقت انجام دهید.
عوارض عمل پی آر کی
تا ۲۴ الی ۷۲ ساعت بعد از جراحی پی آر کی ممکن است احساس ناراحتی کمی داشته باشید. این ناراحتی به این صورت است که حس میکنید داخل چشمتان خشک شده است. برخی افراد هم میگویند که انگار چیزی مثل شن داخل چشمشان وجود دارد.
تا مدتی بعد از عمل ممکن است به نور حساس باشید. به مدت چند هفته باید از قطره چشمی استفاده کنید. از عوارض رایج عمل پی آر کی میتوان به تاری دید اشاره کرد. شاید تا چند روز احساس کنید که جلوی دیدتان مه گرفته است. یک سری عوارض دیگر هم ممکن است برای برخی افراد پیش بیایند که البته بیشتر آنها نادر هستند. در ادامه به عوارض بعد از عمل prk چشم اشاره میکنیم:
- اذیت شدن در برابر نور (حس میکنید نور خیلی شدید است و چشمتان را میزند)
- دیدن هاله در اطراف منابع نور
- تاری دید
- زخم قرنیه
- کدر شدن قرنیه (مه قرنیه)
- عفونت قرنیه
- اصلاح نشدن کامل مشکلات بینایی
- نیاز به استفاده مجدد از عینک یا لنزهای تماسی
- نیاز به جراحی دوباره
- بدتر شدن بینایی نسبت به قبل از جراحی
- کوری
البته توجه داشته باشید که اگر جراح ماهری را برای این کار انتخاب کنید، هیچکدام از این عوارض برای شما پیش نخواهد آمد. بااینحال باید مراقبتهای بعد از عمل را هم بهدرستی انجام دهید. در غیر این صورت ممکن است عمل نتیجه خوبی در پی نداشته باشد.
تعرفه عمل prk چشم
جراحی پی آر کی چشم یک روش برای حذف عینک است. به همین دلیل این جراحی جزو عملهای زیبایی شناخته میشود. بهاینترتیب بیمه هزینههای این عمل را پوشش نمیدهد. اگر قصد دارید چشمتان را عمل کنید تا دیگر نیازی به عینک نداشته باشید، باید هزینههای آن را خودتان پرداخت کنید.
هزینه عمل prk با توجه به عوامل مختلف تعیین میشود. مهارت و تجربه پزشک و دستمزدی که میگیرد یکی از این عوامل است. کلینیک یا بیمارستانی که قرار است جراحی را در آن انجام دهید هم یکی دیگر از مواردی است که بر روی هزینه عمل شما تاثیر میگذارد. عمل چشم prk یکی از عملهای مهم است، اما معمولا هزینه خیلی بالایی ندارد. اگر تصمیم گرفتهاید چشمانتان را عمل کنید، باید در انتخاب جراح دقت داشته باشید. خیلی از افراد برای اینکه هزینه کمتری بپردازند به هر کسی اعتماد میکنند و چشم خود را به دست او میسپارند. درصورتیکه چشم یکی از اعضای بسیار حساس بدن است که باید خیلی مراقب آن باشید. با انتخاب یک جراح و کلینیک حرفهای و معتبر خیالتان از بابت موفقیتآمیز بودن عمل پی آر کی راحت خواهد بود.
عمل پی آر کی؛ کم عوارض و برطرف کننده تمام عیوب
عمل prk یک نوع جراحی با کمک لیزر است که میتواند بهصورت همزمان چند مورد از عیوب انکساری را برطرف کند. مثلا اگر همزمان به نزدیکبینی و پیرچشمی دچار باشید میتوانید عمل پی آر کی را بهعنوان درمانی چند کاره انجام دهید. این عمل میتواند دوربینی و آستیگماتیسم را نیز برطرف کند.
عمل جراحی چشم prk یک روش برای حذف عینک و لنزهای تماسی است. به همین دلیل هم نوعی جراحی زیبایی محسوب میشود. این روزها افراد به دنبال انواع عملهای زیبایی از جوانسازی صورت گرفته تا جراحی بینی هستند. البته شاید کمتر کسی بداند که جراحی prk و لیزیک هم جزو عملهای زیبایی بهحساب میآیند. جالب است بدانید که عمل زیبایی بینی و جراحی حذف عینک از پرطرفدارترین جراحیهای زیبایی هستند. افرادی که عینک میزنند و عمل زیبایی بینی انجام میدهند بهتر است عینک را نیز حذف کنند. از عوارض جراحی بینی میتوان به فشار آوردن عینک به پل بینی و تغییر ظاهر آن اشاره کرد. به همین دلیل هم این افراد باید عینک را نیز حذف کنند تا عمل بینی به بهترین شکل نتیجه بدهد. همین موضوع سبب شده تا این دو عمل زیبایی بسیار پرتقاضا باشند.
اگر شما هم قصد دارید ضعف بینایی خود را برطرف کنید، باید با یک جراح چشم پزشک حرفهای وقت مشاوره بگیرید. جراح پس از معاینه بهترین روش عمل را به شما پیشنهاد میدهد.
نتیجه گیری
عمل prk یکی از بهترین روشها برای جراحی چشم و رفع عیوب انکساری است. این روش جراحی چشم به کمک لیزر انجام میگیرد. جراح در این روش خارجیترین لایه قرنیه را با لیزر برمیدارد. سپس تغییراتی را روی لایههای دیگر قرنیه ایجاد میکند تا بینایی و مشکلات دیگر چشم شما بهبود پیدا کنند. آخرین لایه قرنیه خود به خود ترمیم میشود. در آخر هم جراح از یک لنز بهعنوان بانداژ استفاده میکند تا آسیبی به چشم وارد نشود.
اگر چشمتان ضعیف شده و احساس میکنید مثل قبل نمیبینید، ممکن است کاندید عمل پی آر کی باشید. برای اطمینان از این موضوع حتما به یک چشم پزشک مراجعه کنید.
سوالات متداول عمل prk چشم
آیا بعد از عمل جراحی prk دیگر نیازی به عینک نیست؟
خیر، اما گاهی اوقات به دلیل بی تجربه بودن پزشک یا یک سری مشکلات ممکن است نیاز به استفاده از عینک باشد.
فرق عمل prk با لیزیک چیست؟
در عمل لیزیک جراح از یک فلپ استفاده میکند و آن را درون چشم کار میگذارد. در روش prk جراح از این روش استفاده نمیکند و فقط لایه رویی قرنیه را برمیدارد.