دوره نقاهت
14 روز
میانگین زمان عمل
مدت زمان
1 ساعت 30 دقیقه
مدت ماندگاری
همیشگی
اثر بخشی
زیاد
معرفی تکنیک
در روش حلقه معده، نوار سیلیکونی قابل تنظیم در ابتدای معده قرار میگیرد و فضای آن را کاهش میدهد، که منجر به کاهش مصرف کالری و کنترل وزن میشود.
مــراحـل عمــل حلقه معده
بیهوشی عمومی
1
15 دقیقه
ایجاد برشهای کوچک
2
10 دقیقه
ورود لاپاروسکوپ و ابزار جراحی
3
10 دقیقه
قرار دادن حلقه سیلیکونی
4
30 دقیقه
قرار دادن پورت
5
10 دقیقه
خارج کردن ابزارها و بستن برشها
6
15 دقیقه
مراقبت های بعد از حلقه معده
عـــوارض حلقه معده
- اجتناب از عوامل آسیبزا
- عدم استعمال سیگار و مصرف الکل
- تغذیه مناسب
- عدم انجام فعالیت سنگین
- آمبولی ریه
- ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT)
- تغییر از لاپاروسکوپی به جراحی باز
- آسیب به اندامها
مقدمه
حلقه معده یا باندینگ معده، نوعی جراحی برای کاهش وزن است که در افراد مبتلا به چاقی شدید انجام میشود. این عمل زمانی توصیه میشود که فرد علیرغم تلاش برای کاهش وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش، موفق به کاهش وزن مطلوب نشده باشد و همچنین دچار عوارض و مشکلات مرتبط با چاقی شدید باشد. در عمل گاسترینگ باندینگ معده، حلقهای دور قسمت بالایی معده قرار داده میشود تا باعث محدود شدن میزان غذای مصرفی و افزایش احساس سیری شود.
این امر منجر به کاهش تدریجی وزن میگردد. به طور کلی، جراحیهای کاهش وزن تنها در صورتی توصیه میشوند که درمانهای دیگر برای فرد موثر واقع نشده باشند و چاقی شدید، تهدیدی جدی برای سلامتی او محسوب شود.
عمل جراحی باندینگ معده دیگر بهطور رایج انجام نمیشود زیرا نرخ شکست بالایی دارد
پیش از انجام هرگونه عمل جراحی کاهش وزن، لازم است با پزشک متخصص گوارش مشورت شود. اگر قصد انجام عمل حلقه معده لاغری دارید، تا انتهای این مطلب همراه باشید تا بدانید حلقه معده چیست، با دلایل انجام این عمل، کاندیداهای مناسب حلقه معده و مزایا و معایب این عمل بیشتر آشنا شوید.
عمل حلقه معده چیست؟
عمل حلقه معده یا باندینگ معده، روش جراحی کاهش وزن است که یک حلقه یا باند سیلیکونی قابل تنظیم در بالاترین قسمت معده قرار میگیرد. این حلقه باعث ایجاد کیسه کوچکی در بالای معده میشود و قسمت اصلی معده در پایین قرار میگیرد. پس از قرار دادن حلقه، لولهای به آن متصل میشود که از طریق دریچه زیر پوستی قابل دسترسی است.
جراح با استفاده از این دریچه، محلول سالین به حلقه تزریق کرده تا میزان تنگی آن را تنظیم کند. داشتن کیسهای کوچکتر در بالای معده، ظرفیت معده برای نگهداشتن غذا را کاهش میدهد. در نتیجه، فرد پس از خوردن مقدار کمی غذا احساس سیری میکند. این روش به بدن اجازه میدهد غذا را به طور معمول و بدون سو جذب هضم نماید.
دلایل انجام حلقه معده
انجام عمل حلقه معده یا گاسترینگ باندینگ معده یکی از راههای کاهش وزن و لاغری است که به چند دلیل اصلی انجام میشود:
- درمان چاقی و اضافه وزن شدید
- بهبود بیماریهای مرتبط با چاقی مانند دیابت نوع 2، فشار خون بالا، بیماریهای قلبیعروقی
- بدون تاثیر بودن سایر روشهای لاغری
چاقی مفرط
چاقی مفرط اصلیترین علت گذاشتن حلقه معده است. افراد مبتلا به چاقی شدید اغلب با تغییر رژیم غذایی و ورزش نمیتوانند به کاهش وزن پایدار برسند. در این موارد، جراحی باندینگ معده، روش موثری برای کاهش وزن آنها بهشمار میآید.
چاقی مفرط میتواند زمینهساز بروز بیماریهایی مانند دیابت، فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و غیره باشد که به لطف این عمل جراحی، این بیماریها بهبود یافته و کنترل میشوند. چاقی مفرط بر فعالیتهای روزمره، سلامت روان و کیفیت زندگی فرد نیز تاثیر منفی میگذارد و گاسترینگ باندینگ معده میتواند کیفیت زندگی را در این افراد بالا ببرد.
رفع بیماری های مرتبط با چاقی
یکی دیگر از کاربردهای اصلی گذاشتن حلقه دور معده، بهبود بیماریهای مرتبط با چاقی است. بیماریهای متابولیک و قلبیعروقی مانند دیابت نوع 2، فشار خون بالا و بیماریهای قلبی در افراد مبتلا به چاقی شدید بسیار شایع هستند. کاهش وزن به روشهای غیرجراحی اغلب چندان موفقیتآمیز نیست و این بیماریها همچنان پابرجا میمانند. اما تحقیقات نشان دادهاند که عمل حلقه معده میتواند به طور چشمگیری به بهبود یا حتی برطرف شدن این بیماریها کمک کند.
عدم موفقیت در روش های دیگر
عدم موفقیت در کاهش وزن به روشهای درمانی غیرجراحی از دیگر دلایل مهم انجام عمل حلقه معده است. افراد مبتلا به چاقی شدید، معمولا پیش از انجام این جراحی، سعی کردهاند با رژیمهای غذایی، ورزش و داروهای لاغری به کاهش وزن دست یابند. اما در بسیاری از موارد، این روشها موفق نبودهاند و وزن پس از مدتی دوباره افزایش یافته است.
در این شرایط، جراحی حلقه معده لاغری میتواند گزینه موثری باشد که با محدود کردن حجم معده و تغییر در مسیر عبور غذا، به طور موثری به کاهش وزن و حفظ آن کمک میکند. بنابراین برای افرادی که در روشهای غیرجراحی موفق نبودهاند، گاسترینگ باندینگ معده میتواند راه حل مناسبی باشد.
این موضوع در کنار سایر مزایای جراحی شامل بهبود بیماریهای مرتبط با چاقی، باعث شده است که این روش درمانی برای بسیاری از بیماران با چاقی مفرط مناسب و موثر باشد.
کاندیدای مناسب حلقه معده
در گذشته، معیار اصلی برای انجام عمل حلقه معده، داشتن شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر از 35 بود. اما با پیشرفت تکنیکهای جراحی و افزایش ایمنی عمل، معیارها تغییر کردهاند. در حال حاضر، متخصصان گوارش این جراحی را برای افراد زیر توصیه میکنند:
- افراد مبتلا به چاقی مفرط با BMI بالاتر از 40
- افراد با BMI بالاتر از 35 که دچار مشکلات و بیماریهای مرتبط با چاقی هستند
- کسانی که BMI بالاتر از 30 دارند و به دیابت نوع 2 مبتلا هستند.
- آنهایی که پس از جراحی، متعهد به رعایت رژیم غذایی و سبک زندگی سالم باشند.
همچنین، این جراحی در بیمارانی که تمایل به مصرف غذاهای نمکی دارند، نتایج بهتری ارائه میدهد. اما در افرادی که به مصرف شیرینیها و اسنک و هله هوله علاقهمند هستند، ممکن است نتایج مطلوبی به دست نیاید. در مجموع، با توجه به پیشرفتهای صورت گرفته، معیارهای انجام این جراحی تغییر کرده و طیف گستردهتری از بیماران چاق میتوانند از حلقه معده لاغری بهره ببرند.
چه کسانی نباید حلقه معده انجام دهند
هرچند حلقه معده برای افراد با چاقی مفرط توصیه میشود که در سایر روشهای لاغری با شکست مواجه شدند، اما روشی مناسب همه نیست. افراد با شرایط زیر نباید حلقه معده انجام دهند:
- اعتیاد به مواد مخدر یا الکل: این افراد به دلیل وابستگی و مشکلات ناشی از آن، ممکن است نتوانند از عمل جراحی به درستی مراقبت کنند و نتایج مطلوب را به دست نیاورند.
- بیماران روانی که بیماری آنها کنترل نشده است: این افراد توانایی پیروی از دستورات پزشکی و تغییر سبک زندگی را ندارند.
- افرادی که در درک خطرات و مزایا، نتایج، روشهای جایگزین و تغییراتی که باید در سبک زندگی اعمال کنند، مشکل دارند. ممکن است نتوانند تصمیم درستی در مورد عمل جراحی اتخاذ کنند.
در مقابل، اگر با تغذیه سالم و ورزش نتوانستهاید وزن خود را کاهش دهید، ممکن است گزینه مناسبی برای انجام عمل حلقه معده باشید. این عمل جراحی میتواند به کاهش وزن شما کمک کند، اما باید تغییرات لازم در سبک زندگی را نیز اعمال کنید.
مزایا حلقه معده
از مزایای حلقه معده برای افراد با چاقی مفرط میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان کاهش وزن طولانی مدت:
این روش به افراد مبتلا به چاقی شدید کمک میکند تا به طور پایدار وزن خود را کاهش دهند.
- بهبود نسبتا سریع:
زمان بهبودی و بازگشت به روند عادی زندگی پس از گاسترینگ باندینگ معده کوتاه است.
- کاهش خطر بیماریهای مرتبط با اضافهوزن:
استفاده از حلقه معده میتواند خطر ابتلا به دیابت، فشارخون بالا و سایر بیماریهای مرتبط با چاقی را کاهش دهد.
- قابلیت تنظیم و برداشتن:
در صورت لزوم، حلقه معده میتواند تنظیم شده یا حتی برداشته شود.
- بهبود کیفیت زندگی:
در بسیاری از موارد، این روش به بهبود کیفیت زندگی فرد پس از جراحی منجر میشود.
برخلاف عمل بایپس معده، باندینگ معده تأثیری بر جذب مواد غذایی ندارد. به همین دلیل، کمبود ویتامین بعد از باندینگ معده نادر است
در مجموع، حلقه معده به عنوان راهحل موثر برای کاهش وزن و بهبود سلامتی افراد دچار چاقی شدید شناخته میشود.
معایب حلقه معده
از معایب حلقه معده لاغری میتوان به احتمال بروز عوارض جراحی مانند عفونت و خونریزی، مشکلات تغذیهای و کمبود ویتامین، احتمال بازگشت وزن بعد از کاهش وزن اولیه، محدودیتهای غذایی و درهیز از خوردن برخی خوراکیها، و درد و ناراحتی بعد عمل اشاره کرد. جدول زیر، مزایا و معایب عمل حلقه معده را به طور خلاصه نشان میدهد:
مزایا
- کاهش وزن برای افراد مبتلا به چاقی مفرط
- بهبود سریع
- ریسک پایین عفونت و فتق بعد عمل
- کاهش خطر ابتلا به دیابت، فشار خون بالا، بی اختیاری ادراری
- جذب مواد مغذی
- بهبود کیفیت زندگی بعد عمل
- برگشت پذیر بودن عمل (دائمی نیست)
- امکان تنظیم یا برداشتن حلقه
معایب
- خونریزی، عفونت و درد در محل زخم
- احتمال آسیب اندامها، عروق، روده و طحال
- ترومبوز سیاهرگی عمقی و آمبولی ریه
- نقص در دستگاه یا تغییر موقعیت (نیاز به جراحی اصلاحی)
- گشاد شدن کیسه یا لغزش حاد یا مزمن حلقه
- مشکلات حلقه و احتمال فرسایش حلقه
- انسداد مواد غذایی بلع شده و درد قفسه سینه
- کاهش قابل توجه حجم و سرعت غذا خوردن
پس از عمل انتظار چقدر کاهش وزن داشته باشیم
با انجام باندینگ معده، افراد معمولا به طور متوسط نصف اضافه وزن خود را از دست میدهند. این کاهش وزن به صورت آهسته و پیوسته اتفاق میافتد و در طول زمان انجام میشود. افراد با این جراحی هفتهای نیم تا یک کیلوگرم وزن کم میکنند.
بههمین خاطر، حلقه معده روش کاهش وزن ایدهآل و نسبتا کم ریسکی است، زیرا نه خبری از کاهش وزن ناگهانی است و نه فرد دچار آسیبهای شدید در روند کاهش وزن میشود. بنابراین میتوان گفت که با انجام گاستریک باندینگ، افراد به طور متوسط نصف اضافه وزن خود را از دست میدهند. این کاهش وزن به صورت آهسته و پیوسته و به میزان نیم تا یک کیلوگرم در هفته اتفاق میافتد.
نرخ موفقیت حلقه انداختن دور معده چقدر است
جراحیهای کاهش وزن معده به هیچ عنوان تکنیک مطمئن با نتیجه صددرصدی نیستند. در بیشتر موارد، احتمال شکست این جراحیها وجود دارد، چرا که واکنشهای بدن و پذیرش معده در افراد مختلف متفاوت است.
این احتمال شکست در حلقه گذاشتن معده هم دیده میشود. قبل از انجام هر عملی، بهتر است با متخصص مشورت کرده و آماری از نرخ موفقیت آن داشته باشید. به طور کلی، بر اساس تجربه بیماران، نرخ موفقیت حلقه انداختن دور معده حدود 50% است. نرخ موفقیت در سایر روشهای جراحی کاهش وزن عبارت است از:
- نرخ موفقیت عمل اسلیو معده بین ۵۰ تا ۶۰ درصد
- نرخ موفقیت عمل بای پس معده بین ۶۰ تا ۷۰ درصد
در مجموع، این آمارها نشان میدهند که هیچ کدام از این جراحیهای کاهش وزن معده صددرصد موفق نیستند و نیاز به انتخاب روش مناسب و همچنین مشاوره با پزشک متخصص دارند.
نحوه انجام عمل حلقه دور معده
حلقه انداختن دور معده تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. این عمل جراحی نسبتا کم تهاجمی است و از طریق برشهای کوچک (سوراخ کلید/ keyhole) یا به روش لاپاروسکوپی انجام میشود. در این عمل که با استفاده از لاپاروسکوپ (یک لوله باریک و طویل همراه با دوربین) انجام میگیرد، جراح 1 تا 5 برش کوچک در ناحیه شکم ایجاد میکند.
مدت زمان این عمل جراحی بین 30 تا 60 دقیقه است. به طور کلی، جراحی حلقه معده روش جراحی نسبتا کم تهاجمی محسوب میشود که در مقایسه با سایر روشهای جراحی کاهش وزن معده، تهاجم کمتری دارد. این ویژگی، بازیابی و بهبود سریعتر بیماران پس از عمل را به دنبال خواهد داشت.
عمل حلقه معده لاغری با لیزر
این عمل را میتوان با استفاده از فناوری لیزر انجام داد. مزیت انجام حلقه دور معده با لیزر در خونریزی کمتر، زمان بهبودی کوتاهتر و عوارض جانبی کمتر است.
باندینگ معده چه زمانی انجام می شود؟
برای افرادی که از چاقی مفرط رنج میبرند و سلامتی آنها به خطر افتاده است، یا سایر روشهای کاهش وزن برایشان موثر نبوده است، عمل حلقه معده یا باندینگ معده میتواند گزینه مناسبی باشد. به طور کلی، افرادی که نیاز به کاهش وزن بیش از 40 کیلوگرم دارند، میتوانند کاندید این جراحی باشند. این روش جراحی میتواند به کاهش چشمگیر وزن و بهبود سلامت جسمی آنها کمک کند.
نتیجه عمل حلقه معده چیست؟
حلقه معده یا باندینگ معده، جراحی موثری برای کاهش وزن است که به لاغری و بهبود بسیاری از مشکلات مرتبط با چاقی کمک میکند. همچنین، انجام این جراحی میتواند توانایی فرد در انجام فعالیتهای روزمره را افزایش داده و کیفیت زندگی را بهبود بخشد. به طور میانگین، افراد پس از حلقه معده لاغری، ۴۰ تا ۶۰ درصد از وزن اضافی خود را از دست میدهند. اما میزان کاهش وزن به خود فرد بستگی دارد.
اقدامات لازم قبل از انجام عمل حلقه معده
قبل از انجام عمل حلقه معده، افراد باید چند اقدام مهم را انجام دهند تا آمادگی لازم برای این جراحی را کسب نمایند:
- آزمایشهای خونی:
متخصص گوارش قبل از عمل، تعدادی آزمایش خون درخواست خواهد کرد تا وضعیت سلامتی فرد را بررسی کند.
- ترک سیگار:
اگر فرد سیگاری است، باید حداقل 6 هفته قبل از عمل، سیگار را کنار بگذارد. این امر بر روند بهبودی پس از عمل تاثیر مثبت خواهد داشت.
- رژیم غذایی کم چربی و کربوهیدرات:
ممکن است متخصص از فرد درخواست کند که برای مدت کوتاهی قبل از عمل، رژیم غذایی کم چربی و کم کربوهیدرات داشته باشد. این کار به جمعشدن کبد کمک کرده و انجام عمل را تسهیل میکند.
گاسترینگ باندینگ معده با بیهوشی کامل انجام میشود و دستورالعملهای لازم در این رابطه از سوی متخصص گوارش یا بیمارستان به فرد ارائه خواهد شد.
مراقبت های پس از جراحی حلقه معده
دستورالعملهای مراقبتی پس از جراحی حلقه معده عبارتند از:
- بعد از جراحی، بیمار باید یک شب را در بیمارستان بماند. نوشیدن مایعات در اولین شب پس از عمل جراحی، توصیه میشود.
- در صورت نیاز، داروهای مسکن و ضد تهوع به بیمار داده میشود.
- دو هفته بعد از عمل باید رژیم غذایی مختلط داشته باشید و دو هفته پس از آن، مواد غذایی نرم مصرف کنید. سپس میتوانید به تدریج مواد غذایی جامد را (به مقدار بسیار کم) به رژیم غذایی خود اضافه نمایید.
- بعد از مدت کوتاهی پس از عمل، بیمار باید حرکت و راهرفتن را شروع کند.
- در طول مدت بستری و 6 روز پس از آن، تزریق زیرپوستی انجام میشود تا خطر تشکیل لخته خون در پاها (ترومبوز سیاهرگی عمقی) کاهش یابد.
- هنگام ترخیص، داروهایی نظیر آنتی اسید (به مدت 3 ماه)، مسکن و تزریقات رقیقکننده خون (به مدت 6 روز) برای بیمار تجویز میشوند.
زمانی که به خانه برگشتید، حفظ تمیزی و خشکی ناحیه جراحی بسیار مهم خواهد بود.
تنظیم حلقه بعد از باندینگ معده
پس از ترخیص از بیمارستان، زمان بعدی ملاقات با تیم پزشکی مشخص میشود تا میزان مایعات موجود در حلقه را تنظیم کنند. تنظیم حلقه، روش سادهای است که بهصورت سرپایی در کلینیک انجام میشود. در این فرایند، از سوزن مخصوصی برای سوراخ کردن دریچه دسترسی استفاده شده و سپس با تزریق تدریجی محلول سالین، حلقه تنظیم میشود.
تنظیم حلقه به کنترل جریان ورودی غذا از کیسه بالا معده به قسمت پایینی معده کمک میکند. حلقه باید بهاندازهای سفت باشد که جریان ورودی غذا را کاهش دهد، اما نباید آنقدر سفت باشد که این جریان را کاملا مسدود کند.
این روند ممکن است کمی زمانبر باشد تا حلقه به میزان سفتی مطلوب برسد. قرارهای ملاقات بعدی بهصورت ماهانه خواهند بود. هنگامی که حلقه به میزان سفتی مطلوب رسید، فاصله این جلسات بیشتر میشود. ملاقاتهای منظم با متخصص گوارش و پیروی از برنامه غذایی پس از عمل، نقش مهمی در دستیابی به نتایج مطلوب دارند.
ورزش بعد از حلقه معده
پس از جراحی حلقه معده، متخصص تغذیه تحرک و پیادهروی را توصیه میکند. فعالیتهای ملایمی همچون پیادهروی، انجام کارهای خانه و شنا را بلافاصله بعد از عمل جراحی آغاز نمایید. با این وجود، در طول ۶ هفته اول پس از جراحی، از انجام تمرینات سنگین اجتناب کنید.
مراقبت از زخم
در پایان عمل جراحی، جراح از بخیههای قابل جذب، چسب یا کلیپس جراحی برای بستن زخم استفاده میکند. این تکنیکها اغلب نتایج ظاهری مشابهی به همراه دارند. در صورت استفاده از کلیپس، معمولا پزشک آنها را حدود ۱۰ روز پس از عمل در مطب برمیدارد.
هنگام ترخیص از بیمارستان، پزشک دستورالعملهای مراقبت از زخم را به بیمار میدهد. برای انجام انواع عملهای لاغری از جمله عمل حلقه معده، به متخصص گوارش مراجعه کنید.
بارداری پس از جراحی حلقه گذاری معده
برخی زنان پس از انجام جراحیهای لاغری، نگران باردار شدن هستند. اما باید بدانید که احتمال بارداری پس از این جراحیها، برای افرادی که از چاقی مفرط رنج میبرند، حتی بیشتر نیز میشود. به طور واقع، این جراحیها به عنوان روش درمانی برای نازایی ناشی از چاقی مفرط محسوب میشوند.
با این حال، اگر قصد بارداری دارید، بهتر است حداقل یک سال صبر کنید تا وزن شما به حد متناسبی برسد و سپس برای بارداری اقدام کنید. این زمانبندی کمک میکند تا وزن و سلامت خود را به حالت مطلوب برسانید و آمادگی لازم برای بارداری را پیدا کنید.
رژیم غذایی بعد از عمل حلقه معده
در چند هفته اول پس از جراحی حلقه معده، رژیم غذایی باید محدود به مایعات باشد. بهترین رژیمهای لاغری سریع در این مرحله مناسب هستند. بعد از این مدت میتوانید غذاهای پوره شده و نرم را مصرف کنید. بعد از مدتی با مشورت متخصص گوارش میتوانید مصرف مواد غذایی سفتتر را آغاز کنید. در این مدت باید آهسته غذا بخورید و غذا را کامل بجوید.
به میزان کافی مایعات بنوشید اما از مصرف مایعات قبل از غذا خوردن بپرهیزید زیرا این کار باعث میشود هنگام شروع غذا، احساس سیری کنید. اگر بیش از حد یا خیلی سریع غذا بخورید، ممکن است به حلقه معده فشار وارد شود و باعث احساس حالت تهوع یا استفراغ شود. مصرف برخی از مواد غذایی مانند گوشت و نان ممکن است در ابتدا برای بیمار دشوار باشد.
برای کاهش خطر انسداد، باید غذا را به تکههای کوچک برش بزنید، به خوبی بجوید و از نوشیدن در حین غذا خوردن خودداری کنید.
همچنین توصیه میشود که از مکملهای ویتامین و مواد معدنی استفاده کنید. در مجموع، در چند روز اول، رژیم غذایی محدود به آب و مایعات است. تا پایان هفته چهارم، مایعات و غذاهای مخلوط شده قابل مصرف هستند. از هفته ۴ تا ۶، میتوانید غذاهای نرم را مصرف کنید. پس از هفته ششم، مصرف مواد غذایی عادی از سرگرفته میشود.
عوارض جانبی حلقه معده
به طورکلی احتمال بروز عوارض جانبی اولیه پس از حلقه معده لاغری، پایین است. با این حال احتمال بروز عوارض ثانویه وجود دارد که معمولا بهخاطر جابجایی و تغییر حلقه پیش میآیند. حدود 20 الی 50 درصد بیماران در 5 الی 10 سال اول پس از گذاشتن حلقه، به جراحی اصلاحی نیاز پیدا میکنند. شایعترین عوارض جانبی حلقه معده عبارتند از:
- خونریزی: ممکن است نیاز به تزریق خون باشد.
- عفونت و درد محل زخم
- آسیب به اندامها، روده، عروق یا طحال که دیگر امکان گذاشتن حلقه نخواهد بود.
- تغییر از لاپاروسکوپی به جراحی باز
- عوارض جانبی بیهوشی مانند حمله قلبی، عفونت قفسه سینه، حالت تهوع و استفراغ
- ترومبوز سیاهرگی عمقی (DVT) و آمبولی ریه
همچنین در افرادی که شرایط جسمی مناسبی ندارند، مانند بیماران دیابت، فشار خون بالا و یا بیماریهای زمینهای دیگر، احتمال بروز عوارض جراحی بیشتر است. همچنین اگر جراحی به درستی انجام نشود و نکات استریل رعایت نشود، احتمال عفونت بالا میرود.
عوارض جانبی دیرظهور حلقه معده
برخی عوارض جانبی دیر ظهور عمل حلقه معده عبارتند از:
- نقص در دستگاه یا تغییر موقعیت آن که نیاز به جراحی اصلاحی دارد.
- لغزش حلقه (حاد یا مزمن) و اتساع یا گشاد شدن کیسه (۱۰ تا ۴۰ درصد خطر طولانی مدت)
- فرسایش حلقه که عارضه جدی اما نادری است و احتمال بروز آن کمتر از ۱ درصد است.
- عفونت، باز شدن، قطع اتصال، نشت، انسداد، جابهجایی دریچه، فرسایش دریچه، حلقه، نوار حلقه یا دریچه دسترسی
- کشش مزمن مری
- انسداد مواد غذایی بلعیده شده و درد قفسه سینه
- محدودیت چشمگیر در اندازه غذای مصرفی و سرعت غذا خوردن
- حالت تهوع، استفراغ و رفلاکس اسید
- کمبود تغذیهای و ریزش مو
- تشکیل سنگ صفرا
- کاهش وزن بیش از حد یا شل شدن پوست در ناحیه شکم، ران، بازوها و سینه
- کاهش وزن جزئی یا عدم کاهش وزن
- افزایش مجدد وزن
- مشکلات روانی مرتبط با کاهش وزن و پیامدهای آن
بیست و دو درصد از بیماران گروه مطالعه که عمل باند معده انجام داده بودند، وزن خود را دوباره به دست آوردند یا حتی از آن فراتر رفتند.
خطر مرگ در عمل حلقه معده لاغری
حلقه معده به عنوان روش جراحی لاغری، خطر مرگ نسبتا کمتری در مقایسه با سایر روشهای پرخطرتر مثل بایپس معده یا اسلیو معده دارد. به گفته متخصصان، احتمال مرگ در فرایند جراحی گاسترینگ باندینگ معده حدود ۱ تا ۲ نفر در هر ۳۰۰۰ عمل جراحی است که عدد چندان بالایی نیست.
این نشان میدهد که این روش جراحی آسیب کمتری به فرد وارد میکند و امکان بازگشت به سلامتی پس از عمل بیشتر است. در مجموع، حلقه معده لاغری در مقایسه با سایر روشهای موثرتر اما پرخطرتر لاغری، گزینهای مطمئنتر و ایمنتر برای کاهش وزن بهشمار میرود.
بهترین روش جراحی لاغری
برای کاهش وزن، گزینههای مختلفی در دسترس افراد قرار دارند که به دو دسته اصلی تقسیم روشهای پیکرتراشی و عملهای لاغری تقسیم میشوند. روشهای پیکرتراشی مانند لیپوساکشن یا عمل سیکس پک، صرفا چربی اضافه را برداشته و ظاهر بدن را بهبود میبخشند. اما این روشها راه حل اصلی برای کاهش وزن نیستند، چرا که مشکل را ریشهای برطرف نمیکنند.
در مقابل، عملهای لاغری مانند بایپس معده، اسلیو معده یا حلقه معده، تغییرات اساسی در سیستم گوارشی ایجاد کرده و منجر به کاهش وزن میشوند. این روشها اگرچه ممکن است عوارض بیشتری داشته باشند، اما اثربخشی بیشتری در کاهش وزن دارند. در نهایت، برای انتخاب بهترین روش، توصیه میشود با متخصص گوارش مشورت کنید تا متناسب با شرایط فردی، بهترین گزینه را انتخاب نمایید.
جراحی بای پس معده
عمل بای پس معده روشی برای کاهش وزن است که در آن متخصص گوارش بخش زیادی از معده و ابتدای روده باریک را برمیدارد. در این عمل، تنها یک کیسه کوچک در بالای معده باقی میماند که گنجایش بسیار کمی دارد. این تغییر در ساختار سیستم گوارش، جذب کالری و سایر مواد مغذی را کاهش میدهد.
بای پس معده متابولیسم و هورمونهای روده را هم تغییر میدهد که تغییرات دائمی هستند و برگشت ندارند. در نتیجه، فرد پس از انجام این جراحی، دیگر نمیتواند به همان میزان قبل غذا بخورد و مواد مغذی را جذب کند.
عمل لاغری اسلیو معده
در عمل اسلیو یا عمل کوچک کردن معده، قسمت زیادی از معده حذف شده و اسلیو یا کیسه معده کوچک و موزی شکلی ایجاد شده که با منگنه بسته میشود. در این جراحی، ساختار روده تغییر نمیکند. عمل اسلیو معده با کاهش چشمگیر ترشح هورمون گرسنگی، به شدت میزان اشتها را کاهش میدهد. همچنین ممکن است متابولیسم فرد را هم تغییر دهد. مانند عمل بای پس معده، این روش جراحی نیز برگشتپذیر نیست و تغییرات ایجاد شده دائمی خواهند بود.
عمل بالن معده
عمل بالن معده شامل دو مرحله اصلی است. در مرحله اول، جراح غذا را مانند عمل جراحی اسلیو معده به روده کوچک هدایت میکند. در مرحله دوم، غذا برای دورزدن بخشی از روده کوچک هدایت میشود. درنتیجه غذا سریعتر از بدن دفع شده و وزن سریعتر اتفاق میافتد. نقطه مثبت این روش، سرعت بیشتر روند کاهش وزن است.
اما خطرات بیشتری هم دارد از جمله مشکلات جراحی و کمبودهای تغذیهای که ممکن است پس از عمل به وجود بیاند. بنابراین، عمل بالن معده میتواند برای برخی افراد مناسب باشد، اما نیازمند دقت و مراقبت بیشتری است تا عوارض احتمالی آن کنترل شود.
حلقه معده بهتر است یا بای پس معده، یا بالن معده؟
عمل حلقه معده روش جراحی برای کاهش وزن است که نسبت به بالن معده و بای پس معده، کاهش وزن کمتری به دنبال دارد. این عمل شبیه به بالن معده است و تنها روش انجام متفاوتی دارند. در عمل حلقه معده، جراح معده را با یک حلقه تنگ کرده و از این طریق حجم معده و غذای مصرفی کاهش مییابد و نتیجه آن هم لاغری و کاهش وزن است.
مزایای این روش نسبت به سایر عملهای جراحی لاغری مانند بای پس معده و اسلیو معده کمتر است. اما این روش خطرات کمتری هم دارد. در انتخاب بین عمل حلقه معده، بالن معده و بای پس معده، توصیه میشود به نظر متخصص گوارش توجه کنید تا بر اساس شرایط و ویژگیها بهترین گزینه را انتخاب کنید.
بر اساس نتایج، نرخ عوارض جانبی در طی ۳۰ روز پس از جراحی به شرح زیر بود: ۵٪ برای عمل بایپس معده، ۲.۹٪ برای عمل حلقه معده و ۲.۶٪ برای عمل اسلیو معده.
ایمن ترین عمل لاغری
برای انتخاب بهترین و ایمنترین عمل لاغری باید این نکات را درنظر بگیرید:
- بهترین روش لاغری همواره تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی سالم است. قبل از هر عمل جراحی، باید این روشها را به طور جدی امتحان کرد.
- در بین عملهای جراحی لاغری، عمل اسلیو معده (sleeve gastrectomy) به عنوان یکی از ایمنترین و کمخطرترین روشها شناخته میشود. این روش به صورت اندوسکوپی انجام میشود، که میزان عوارض و خطرات را کاهش میدهد.
- عمل بایپس معده نیز یکی دیگر از روشهای موثر و نسبتا ایمن است، اما ممکن است عوارض بیشتری نسبت به اسلیو معده داشته باشد.
- عمل حلقه معده و بالن معده نیز گزینههای دیگری هستند، اما به طور کلی کمخطرتر از بایپس معده محسوب میشوند.
بنابراین، با در نظر گرفتن همه این موارد، به نظر میرسد عمل اسلیو معده به صورت اندوسکوپی ایمنترین روش جراحی لاغری باشد. اما در نهایت، انتخاب بهترین روش باید با مشورت پزشک معالج و بررسی شرایط فرد صورت گیرد.
میزان کاهش وزن بعد حلقه معده لاغری چقدر است؟
با عمل حلقه معده، میانگین کاهش وزن حدود 40 درصد از وزن اضافی فرد در طول دو سال است. البته این میزان کاهش وزن، بسته به تغییر عادات فرد پس از جراحی، متفاوت خواهد بود. به طور کلی، کاهش وزن با حلقه معده معمولا کمتر از سایر جراحیهای درمان چاقی است. تنها راه موثر برای پیشگیری و درمان مشکلات ناشی از اضافه وزن، کاهش وزن است.
مشکلاتی مانند کلسترول بالا، فشار خون بالا، بیماری قلبی، دیابت نوع 2، آپنه انسدادی خواب و بیماری کبد چرب غیرمرتبط با الکل با کاهش وزن قابل کنترل هستند. بنابراین حلقه معده راه حل موثر، اما نه معجزهواری برای درمان چاقی و عوارض آن بهشمار میآید و موفقیت آن بستگی به تغییر عادات فرد پس از جراحی دارد.
هزینه عمل حلقه معده
هزینه عمل حلقه انداختن معده تحت تاثیر عوامل متعددی قرار میگیرد از جمله تخصص و مهارت جراح، هزینه بیمارستان یا کلینیک و ابزار مورد نیاز برای عمل و موقعیت جغرافیایی کلینیک. نکته مهم در این خصوص، پوشش هزینههای باندینگ معده توسط بیمه است. اگر شاخص توده بدنی (BMI) فرد بالای 40 باشد، عمل جراحی با هدف درمان انجام میشود و بیمه بخش قابل توجهی از هزینه عمل حلقه معده را پوشش میدهد.
اما در غیر این صورت، جراحی با هدف زیبایی و فرمدهی به بدن انجام خواهد شد و بیمه هزینههای مربوط به آن را تقبل نخواهد کرد. بنابراین، میزان پوشش بیمهای و هدف از جراحی دو عامل مهم در تعیین هزینه نهایی عمل باندینگ معده هستند.
کلام آخر
گذاشتن حلقه معده تصمیم مهم و اساسی است و باید قبل از اقدام از مزایا و خطرات آن کاملا آگاه باشید. در صورت بروز مشکل پس از قرارگیری حلقه، میتوان از گزینههای جایگزین مانند بای پس معده یا اسلیو معده همزمان با برداشتن حلقه اصلی یا در زمان دیگری استفاده نمود. این امر به شما کمک میکند تا روند کاهش وزن را حفظ کنید.
اگر تصمیم به عمل جراحی حلقه معده دارید، بهتر است از بهترین متخصصان در این زمینه از جمله متخصص گوارش و کبد، متخصص تغذیه یا جراح پلاستیک فوقتخصص کمک بگیرید. این مشاوره میتواند در اتخاذ تصمیم نهایی و انتخاب روش مناسب به شما کمک کند.
سوالات متداول حلقه معده
ماندگاری عمل حلقه معده چقدر است؟
براساس نتایج مطالعات، ۳۵ تا ۴۰ درصد افرادی که حلقه معده گذاشتند، بعد ۱۰ سال اقدام به تعویض کردند.
آیا پس از انجام عمل حلقه معده می توان باردار شد؟
بله، بارداری بعد از انجام عمل حلقه معده برای خانمها بلامانع است. در واقع، این روش جراحی میتواند تغییرات مثبت و چشمگیری در باروری آنها ایجاد کند. در بسیاری از خانمهایی که مشکلات باروری مرتبط با چاقی دارند، عدم تخمکگذاری منظم یکی از مشکلات اصلی است. اما پس از کاهش وزن، این مشکل برطرف شده و تخمکگذاری به صورت منظم انجام میگیرد.
آیا بعدا می توان حلقه را برداشت؟
بله، امکان برداشتن و تنظیم حلقه بعد عمل وجود دارد. در صورتی که کاهش وزن کافی نباشد یا فرد بعد غذا دچار عوارضی مانند استفراغ شود، میتوان حلقه را شل یا سفتتر کرد.
عمل حلقه دور معده چقدر طول می کشد؟
عمل معده لاغری با لاپاراسکوپ بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه طول میکشد.
آیا عمل حلقه معده درد دارد؟
عمل حلقه معده با کمی درد و ناراحتی همراه است. هرچند در طول عمل، پس از آن و همچنین در طول زمان ممکن است بیمار دردهایی را تجربه کند، اما این دردها با مصرف داروهای مسکن و انجام اقدامات درمانی قابل مدیریت هستند و در مقایسه با مزایای کاهش وزن و بهبود سلامتی، این درد بسیار ناچیز است.
علت شکست گذاشتن حلقه در معده چیست؟
گاهی اوقات ممکن است بخش فوقانی معده شروع به گشاد شدن و افزایش اندازه کند. این مشکل معمولا به دو دلیل اصلی رخ میدهد. اول اینکه بیمار پس از جراحی، مقدار زیادی غذا مصرف کرده است که باعث شده بخش بالایی معده که توسط حلقه محدود شده است، شروع به گسترش و افزایش اندازه کند. دوم، حلقه قرار گرفته دور معده ممکن است بیش از حد محکم شده باشد.
این موضوع نیز میتواند منجر به گشاد شدن قسمت بالایی معده شود. در چنین مواردی، ممکن است نیاز باشد که بیمار تحت درمان تکمیلی مانند تنظیم میزان تنگی حلقه قرار گیرد تا مشکل برطرف شود.
حلقه معده بهتر است یا بالون؟
هردو تکنیک کارآمد کاهش وزن هستند که تفاوت زیادی باهم ندارند. حلقه معده بیشتر مناسب افراد با چاقی مفرط است که ابزار جراحی باید مدت زمان طولانیتر در بدن بماند.