دوره نقاهت
7 روز
میانگین زمان عمل
مدت زمان
2 ساعت
مدت ماندگاری
همیشگی
اثر بخشی
معمولی
معرفی تکنیک
ژنیوپلاستی (ژینوپلاستی) یا جینوپلاستی، عمل جراحی زیبایی چانه است که برای تغییر موقعیت یا شکل چانه انجام میشود. در این عمل، جراح ممکن است استخوان چانه را کوچکتر کرده، آن را جلو آورده یا شکل آن را تغییر دهد. این جراحی میتواند منجر به بهبود ظاهر چانه و تناسب چهره شود. با این حال، همانند هر جراحی دیگر، ریسک عوارضی همچون خونریزی، عفونت یا واکنشهای نامطلوب به بیهوشی وجود دارد. اگر از ظاهر چانه خود راضی نیستید و پزشک به شما پیشنهاد این عمل را داده است، در این مطلب همراه ما باشید.
ژنیوپلاستی معمولاً توسط جراحان پلاستیک انجام میشود.
ژنیوپلاستی چانه چیست؟
ژنیوپلاستی یا جراحی چانه، نوعی عمل جراحی زیبایی است که با هدف تغییر موقعیت و شکل چانه انجام میشود. این جراحی میتواند به زاویهسازی فک نیز کمک کند. برای انجام این عمل، بیمار باید به جراح پلاستیک یا جراح فک و صورت مراجعه کند. ژینوپلاستی صرفا جنبه زیبایی داشته و برای درمان مشکلات پزشکی انجام نمیشود. در این جراحی، پزشک بسته به ظاهر چانه بیمار، روش مناسب را انتخاب میکند. این روشها شامل تغییر موقعیت چانه به جلو یا عقب، برطرف کردن چانه نامتقارن و تغییرات عمودی (بلند یا کوتاه کردن چانه) هستند.
دلایل انجام ژنیوپلاستی
عمل زیبایی چانه با هدف تغییر موقعیت، شکل و ظاهر چانه انجام میشود و به اصلاح موقعیت چانه به سمت جلو یا عقب کمک میکند و همچنین مشکلات چانه نامتقارن را برطرف مینماید. همچنین با این جراحی میتوان ارتفاع چانه را به صورت عمودی (بلند یا کوتاه) تغییر داد. از دیگر کاربردهای ژنیوپلاستی، کمک به ایجاد زاویه مناسب فک است. این جراحی اغلب با اهداف زیباییشناختی انجام میشود و برای درمان مشکلات پزشکی مورد استفاده قرار نمیگیرد. در واقع، هدف اصلی این نوع جراحی، بهبود ظاهر چانه و دستیابی به نتایج زیباییشناختی مطلوب برای فرد است.
اصلاح چانه کوچک یا عقب رفته (رتروژنیا)
برخی افراد دارای چانهای کوچک یا عقب رفته هستند که این مسئله منجر به ظاهری نامتناسب در صورت آنها میشود. این موضوع میتواند به دلایل ژنتیکی یا مشکلات رشدی چانه ایجاد شود. در این موارد، انجام جراحی جینوپلاستی میتواند با جلو دادن چانه و افزایش اندازه آن، به بهبود ظاهر چانه و تناسب کلی صورت کمک کند.
اصلاح چانه بزرگ یا جلو آمده (پروژنیا)
در مقابل، برخی افراد دارای چانهای بزرگ یا به شدت جلو آمده هستند که این موضوع نیز میتواند به ظاهری نامتناسب در صورت منجر شود. در این مورد نیز، انجام ژنیوپلاستی میتواند با کوچک کردن یا عقب راندن چانه، به بهبود تناسب چانه و کل صورت کمک نماید. افرادی که از پروژنیا رنج میبرند، با انجام جراحی چانه مشکل چانه جلو آمده را برطرف میکنند.
اصلاح عدم تقارن چانه
گاهی اوقات، چانه فرد دارای عدم تقارن بوده و یک طرف آن بزرگتر یا به طرف خاصی کشیده شده است. این مسئله نیز میتواند موجب ایجاد ظاهری نامتقارن در صورت فرد شود. در این موارد، عمل چانه میتواند با اصلاح موقعیت و شکل چانه، تقارن چانه را بهبود بخشیده و ظاهر صورت را متعادلتر کند.
بهبود تناسب صورت
ژینوپلاستی صرفا با هدف اصلاح چانه و رفع عدم تقارن در چانه انجام نمیشود، درواقع این عمل جراحی چانه باعث بهبود تناسب کل صورت میشود. این جراحی به افراد کمک میکند تا با رسیدن به شکل و اندازه مطلوب چانه، به ظاهری متوازنتر و جذابتر در صورت خود دست یابند.
چه افرادی نباید ژنیوپلاستی انجام دهند؟
جینوپلاستی عمل زیبایی جراحی چانه است که با رفع نواقص چانه باعث بهبود تناسب صورت و زیباسازی چهره میشود، اما لزوما روشی نیست که بتوان انجام آن را به همه توصیه کرد. برخی افراد باید در مورد انجام این جراحی با احتیاط عمل کنند. افرادی که هرکدام از شرایط زیر را داشته باشند، قبل از تصمیمگیری برای انجام ژنیوپلاستی، باید با پزشک متخصص مشورت کنند:
● ریسک جراحی زیبایی در افراد با اختلال یا مشکل در فک بالا است.
● افرادی که سیگار و دخانیات مصرف میکنند، کاندیدای مناسبی برای عمل چانه بهشمار نمیآیند.
● افرادی که هنوز در دوره بلوغ قرار دارند به دلیل اینکه رشد استخوانهای صورت هنوز کامل نشده، نباید عمل ژینوپلاستی انجام بدهند.
● افرادی که بیماری زمینهای دارند، نمیتوانند عمل چانه انجام دهند.
● اگر نواقص ظاهری چانه خفیف باشند، میتوان بهجای عمل جراحی چانه از فیلرهای تزریقی کمک گرفت.
ژنیوپلاستی یا جراحی تغییر شکل چانه برای چه افرادی مناسب است؟
این روش زیبایی میتواند برای بسیاری از افراد مفید باشد. اکثر خانمها و آقایان این عمل را برای بهبود ظاهر چانه و صورت خود انجام میدهند. اما در برخی موارد نیز ممکن است پس از آسیب یا شکستگی، نیاز به اصلاح شکل چانه باشد. ژنیوپلاستی میتواند برای موارد زیر انجام شود:
● چانه تقارن ندارد و نسبت به سایر اجزای صورت کج است.
● چانه خیلی بلند یا خیلی کوتاه است.
● فرد مبتلا به ماکروژنیا (چانه بزرگ) است.
● بیمار مشکل میکروژنیا (چانه کوچک) دارد.
● چانه بیش از حد جلو یا عقب زده است.
به طور کلی، افرادی که چانه نامتقارن، بسیار بزرگ یا کوچک، بلند یا کوتاه، جلو یا عقب زده دارند و همچنین کسانی که به دلیل آسیب یا شکستگی نیاز به اصلاح شکل چانه دارند، میتوانند از مزایای جینوپلاستی بهره ببرند.
نامزد ایدهآل برای ژنیوپلاستی کسی است که به بلوغ کامل اسکلتی رسیده باشد (رشد استخوانها کامل شده که معمولاً در سالهای پایانی نوجوانی است).
انواع جراحی زیبایی چانه
عمل ژنیوپلاستی دو تکنیک اصلی دارد که پزشک متخصص بسته به شرایط و وضعیت فرد، انتظارات و هدف از عمل، شرایط و امکانات و تشخیص پزشکی یکی از روشها را انتخاب میکند. دو تکنیک اصلی عمل چانه عبارتند از:
1. ژنیوپلاستی اسلایدینگ یا کشویی
2. پروتز چانه
ژنیوپلاستی اسلایدینگ (کشویی)
در این تکنیک، جراح با استفاده از اره جراحی، استخوان چانه را از فک جدا کرده و سپس استخوان چانه را به موقعیت مناسب منتقل میکند. ژنیوپلاستی اسلایدینگ برای اصلاح چانههایی است که نسبت به بقیه صورت عقب بوده یا چانههایی که بیش از حد بلند هستند.
برخلاف ایمپلنتهای چانه آلوپلاستیک، ژنیوپلاستی کشویی امکان اصلاح بسیاری از ناهنجاریهای چانه را فراهم میکند.
پروتز چانه
پروتز چانه یا ایمپلنت چانهای روشی است که با استفاده از پروتز، چانه را بزرگتر کرده یا جلو میآورند. متداولترین نوع پروتزهای چانهای، ایمپلنت آلوپلاستیک ساخته شده از مواد مصنوعی است.
البته علاوه بر دو روش بالا، روشهای کم تهاجمی مانند تزریق چربی، ژل یا فیلر نیز برای بزرگ کردن چانه استفاده میشوند.
نحوه انجام جراحی جنیوپلاستی
نحوه انجام جراحی جنیوپلاستی چانه بسته به اینکه پزشک چه تکنیکی استفاده میکند، متفاوت خواهد بود. بهطورکلی پزشک برشی زیر چانه یا داخل دهان بیمار بیهوش میزند و بعد مراحل ژینوپلاستی براساس تکنیک انتخابی انجام میشود.
برای انجام عمل ژنیوپلاستی باید تحت بیهوشی قرار بگیرید. پزشک برشی داخل دهان یا زیر چانه ایجاد میکند. باتوجهبه تکنیک جراحی مراحل عمل انجام میشود.
مراحل جراحی ژنیوپلاستی با ایمپلنت چانهای :
1. قبل از جراحی باید ایمپلنت با شکل و اندازه مناسب تراش داده شده و آماده شود.
2. ایمپلنت میتواند از جنس سیلیکون، تفلون یا مدپور باشد. درهرصورت با پیچ به استخوان وصل میشود.
3. بعد از کاشت ایمپلنت برش بخیه زده میشود.
مراحل ژنیوپلاستی اسلایدینگ یا کشویی :
1. در مرحله اول بعد از بیهوشی بیمار، بافت نرم را از استخوان چانه جدا میکنند.
2. سپس جراح با استفاده از اره جراحی، برش عمودی کوچکی در محل چانه ایجاد میکند. این عمل باعث میشود تا در مراحل بعدی، چانه به صورت صاف باقی بماند.
3. پس از آن، جراح برش افقی در استخوان چانه انجام میدهد.
4. برای عقب رفتن یا کوچک کردن چانه، بخشی از استخوان برداشته میشود.
5. سپس استخوان چانه را با کمک پین در جای خود محکم میکنند.
6. در صورت نیاز به بلندتر کردن و جلو آوردن چانه، قطعهای از استخوان به فک و چانه چسبانده میشود. با گذشت زمان، این استخوان به تدریج رشد میکند.
7. در نهایت، برش ایجاد شده بخیه زده شده و بانداژ فشاری روی آن قرار داده میشود.
مزایا عمل ژنیوپلاستی
عمل زیبایی جراحی چانه (ژنیوپلاستی) دارای مزایای متعددی است که باعث شده بسیاری از افراد برای رفع مشکلات چانه از آن استفاده کنند. برخی مزایای جینوپلاستی عبارتند از:
1. این روش دائمی بوده و نیاز به تمدید ندارد.
2. به تعدیل و زاویهسازی فک کمک میکند.
3. احتمال خطراتی مانند عفونت بسیار کم است.
4. مشکلاتی مانند جلو یا عقب بودن چانه، و بزرگ یا کوچک بودن آن قابلرفع هستند.
ژنیوپلاستی کشویی میتواند تعادل و تقارن اجزای صورت را بهبود بخشیده و ناهنجاریهای چانه ناشی از مشکلات مادرزادی، تروما یا سایر جراحیها را اصلاح کند.
معایب عمل ژنیوپلاستی
عمل ژینوپلاستی (جراحی زیبایی چانه) هر چند میتواند تغییرات مثبتی در ظاهر چانه ایجاد کند، اما همانند هر جراحی دیگری، ممکن است برخی معایب به همراه داشته باشد. برخی از این معایب عبارتند از:
1. عوارض جراحی: همانند هر جراحی دیگر، جینوپلاستی نیز ممکن است با عوارضی همچون خونریزی، عفونت، آسیب به اعصاب و تورم همراه باشد.
2. طول دوره بهبودی: بهبودی کامل پس از ژینوپلاستی معمولا چند هفته تا چند ماه طول میکشد. در این دوره فرد با محدودیتهایی در فعالیتهای روزانه مواجه خواهد بود.
3. نتایج غیرقابل پیشبینی: گاهی اوقات، نتایج جراحی با انتظارات فرد تفاوت دارد و چانهای که فرد انتظار داشته به دست نمیآید.
4. هزینههای مالی: جینوپلاستی، عمل جراحی زیبایی است که هزینههای قابل توجهی را به فرد تحمیل میکند.
5. عوارض روانی: برخی افراد پس از عمل چانه، با مشکلات روانی مانند افسردگی یا اضطراب مواجه میشوند.
بنابراین قبل از تصمیمگیری برای انجام ژنیوپلاستی، باید این معایب را به دقت بررسی کرد و با پزشک متخصص مشورت نمود.
کارهای لازم قبل از انجام جراحی ژنیوپلاستی
برای اینکه نتیجه عمل چانه رضایت بخش باشد و ریسک بروز عوارض جانبی جنیوپلاستی به حداقل برسد، انجام کارهای زیر قبل از ژینوپلاستی لازم و ضروری هستند:
1. مشاوره با جراح: قبل از عمل، جلسه مشاوره با جراح خود داشته باشید. در این جلسه انتظارات خود را بیان کنید و نمونه جراحیهای قبلی پزشک را بررسی کنید. این کار به شما کمک میکند تا با روند جراحی چانه آشنا شوید.
2. اطلاعات پزشکی: در این جلسه، سوابق پزشکی و داروهای مصرفی خود را به طور کامل در اختیار پزشک قرار دهید. این اطلاعات به پزشک کمک میکند تا تکنیک مناسب را با توجه به شرایط شما انتخاب کند.
3. روش جراحی: پزشک متخصص، با توجه به شکل چانه بیمار، روش جراحی مناسب را انتخاب کرده و به بیمار توضیح میدهد.
4. قبل از جراحی، با یکی از نزدیکان خود هماهنگ کنید تا پس از عمل شما را به منزل ببرد.
5. نکات پیش از جراحی: توجه داشته باشید که دو هفته قبل از عمل، نباید داروهای ایبوپروفن یا آسپرین مصرف کنید. همچنین سیگار و الکل میتوانند بر روند درمان تاثیر بگذارند، بنابراین بهتر است از دو هفته قبل مصرف آنها را متوقف کنید.
عوارض جراحی چانه
جراحی ژنیوپلاستی همانند هر عمل جراحی زیبایی دیگری، ممکن است برخی عوارض را به همراه داشته باشد. برخی عوارض جراحی جنیوپلاستی عبارتند از:
● احساس گزگز یا بی حسی در لب پایین
● خونریزی جزئی از محل برش در چند روز اول که در صورت ادامه بیش از 10 دقیقه با وجود فشار، باید به پزشک گزارش شود
● در موارد نادر، احتمال ابتلا به عفونت زخم
● آسیب به اعصاب
● آسیب به ریشه دندان
در صورت بروز عوارض جدی، باید بلافاصله به پزشک اطلاع داده شود. عوارض جدی جنیوپلاستی عبارتند از:
● تب بالاتر از 38 درجه
● کبودی و تورم باقی مانده بعد از یک هفته
● بوی نامطبوع از ناحیه زخم
● ترشحات زرد یا سبز
● خونریزی مداوم که با فشار قطع نمیشود
مراقبت های عمل جنیوپلاستی
بعد از جراحی ژنیوپلاستی (جراحی چانه)، مقداری درد طبیعی است. حتی ممکن است داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی نیز درد شما را کاهش ندهند. اما با بهبود زخمها و کاهش تورم صورت، درد نیز کاهش مییابد. در چند روز اول، قسمت چانه و اطراف آن ممکن است دچار تورم و کبودی شود. برای کاهش تورم، استفاده از کمپرس یخ توصیه میشود. همچنین سعی کنید هنگام خواب به صورت صاف دراز بکشید، زیرا این کار به کاهش تورم کمک میکند.
برای کاهش ورم در ناحیه چانه و لب، هنگام خواب سر خود را بالاتر از سطح قلب نگهدارید.
در هفته اول بعد از جراحی چانه، باید به رژیم غذایی خود توجه داشته باشید. در این مدت نمیتوانید غذاها را به خوبی بجوید و باید فقط از غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید. تدریجا میتوانید غذاهای معمولی را به رژیم غذایی اضافه کنید، اما باید از غذاهای سفت یا نیازمند جویدن زیاد، پرهیز نمایید.
در طول دوره نقاهت، تمام داروهای تجویز شده را به موقع مصرف کنید. معمولا پزشک داروهای مسکن و آنتیبیوتیک برای تجویز میکند. در ۱۰ روز اول بعد از عمل چانه، ورزش ممنوع است. همچنین تا ۶ تا ۸ هفته بعد از عمل، از ورزشهای تماسی خودداری کنید. بعد از ۳ تا ۵ روز، بانداژ برداشته میشود.
هزینه عمل ژنیوپلاستی
قیمت جراحی ژنیوپلاستی (جراحی زیبایی چانه) به عوامل مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:
1. موقعیت کلینیک یا بیمارستان و سابقه جراح: این دو عامل مهمترین نقش را در تعیین هزینه نهایی دارند.
2. استفاده از تکنیک ایمپلنت چانهای: در این صورت، جنس و اندازه ایمپلنت نیز در قیمت نهایی دخیل هستند.
3. میزان حرکت فک، دستمزد دستیاران و مدتزمان جراحی بر هزینه نهایی تاثیرگذار هستند.
به همین دلیل، نمیتوان قیمت دقیقی را برای این نوع جراحی اعلام کرد. اما طبق اطلاعات ارائه شده، جراحی چانه در سال 1403 از 20 میلیون تومان به بالا آغاز میشود.
کلام آخر
جنیوپلاستی یا عمل زیبایی جراحی چانه یکی از روشهای رایج برای اصلاح شکل چانه است. اگر چانه جلو یا عقب رفته دارید، کوتاه یا بلند است یا عدم تقارن دارد، میتوانید با این عمل جراحی مشکل را برطرف کنید. هرچند مانند هر عمل جراحی زیبایی دیگری، ژینوپلاستی هم ممکن است با عوارضی داشته باشد. خونریزی، تورم و درد در چند روز اول پس از عمل طبیعی است. اما اگر این علائم بیش از یک هفته ادامه پیدا کنند، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
برای بهبود سریعتر، توصیه میشود در مدت زمان ریکاوری، صاف بخوابید تا به بخیهها فشاری وارد نشود. همچنین در این زمان باید از مصرف غذاهای سفت و جویدنی پرهیز کرده و فقط غذاهای نرم و آبکی مصرف کنید. رعایت منظم مصرف داروهای تجویزشده نیز در بهبود روند درمان موثر است. علاوه بر این، ۱۰ روز پس از ژنیوپلاستی باید از انجام هرگونه فعالیت ورزشی اجتناب کنید و ۶ تا ۸ هفته از ورزشهای تماسی دوری نمایید.