دوره نقاهت
7 روز
میانگین زمان عمل
مدت زمان
4 ساعت
مدت ماندگاری
همیشگی
اثر بخشی
زیاد
معرفی تکنیک
عمل ترمیم بینی به بهبود زخمهای داخلی و بازسازی مسیر هوایی میپردازد و در برخی موارد نیاز به پیوند پوست یا بافتهای نرم برای بازسازی ساختار بینی دارد.
مــراحـل عمــل عمل ترمیمی بینی
بیهوشی
1
20 دقیقه
برش و دسترسی
2
30 دقیقه
برداشت و پیوند غضروف
3
60 دقیقه
اصلاح ساختار بینی
4
90 دقیقه
بخیه و پایان جراحی
5
30 دقیقه
مراقبت های بعد از عمل ترمیمی بینی
عـــوارض عمل ترمیمی بینی
- عدم دستکاری گچ یا پانسمان
- پرهیز از مصرف دخانیات و الکل
- استفاده از تامپون و اسپلینت
- کمپرس سرد در روزهای اول
- درد و ناراحتی طولانیمدت
- جای زخم غیرطبیعی
- تورم و کبودی
- خونریزی یا هماتوم
اگر بینی عمل شده ضربه بخورد، بشکند یا حتی از ظاهر آن راضی نباشید میتوانید با عمل ترمیمی بینی، آن را اصلاح کنید. جراحی ترمیمی بینی از اولین جراحی زیبایی بینی سختتر است. به همین دلیل هم یک پزشک حرفهای باید این کار را انجام دهد. اگر بینی جراحی شده شما هم آسیب دیده میتوانید ترمیم جراحی بینی را انجام دهید. این جراحی عیوب ایجاد شده در بینی را اصلاح میکند. اگر هم از بینی جدید خوشتان نمیآید میتوانید آن را دوباره جراحی یا به اصطلاح ترمیم کنید. در ادامه این مطلب ما درباره جراحی ترمیمی بینی، عمل سرپایی ترمیم بینی، مزایا و معایب و هزینههای آن با شما صحبت میکنیم.
۲۵ تا ۳۰ درصد از جراحیهای بینی شامل موارد ترمیمی است که پس از جراحیهای ناموفق قبلی انجام میشود.
عمل ترمیمی بینی چگونه انجام میشود؟
وقتی بینی عمل شده آسیب میبیند معمولا روی ظاهر آن تاثیر میگذارد. شاید بپرسید که جراحی ترمیمی بینی چگونه است؟ باید بگوییم که این جراحی به روشهای مختلفی انجام میگیرد. اگر صدمه وارد شده به بینی شدید باشد باید عمل بهصورت کامل و با بیهوشی انجام شود. اگر هم آسیب وارده به بینی شدید نباشد میتوان آن را سرپایی جراحی کرد.
حالا اینجا این سوال پیش میآید که عمل ترمیمی بینی سرپایی چگونه است؟ این عمل بدون بیهوشی انجام میگیرد. مثلا اگر بینی شکسته باشد پزشک ممکن است بتواند آن را بهصورت سرپایی جا بیندازد. گاهی اوقات آسیب وارده به بینی سرپایی برطرف نمیشود و باید یک عمل کامل انجام شود.
جراحی بینی ترمیمی هم به دو شکل باز و بسته انجام میگیرد. در روش باز پوست روی بینی را برمیدارند تا بتوانند زیر آن را ببینند و جراحی را انجام بدهند. در روش بسته جراحی را از طریق سوراخهای بینی انجام میدهند. اگر ایرادات بینی زیادی نباشد میتواند از روش بسته برای جراحی آن استفاده کرد. اگر هم ایرادات زیاد باشد روش باز را انتخاب میکنند. در روش باز پزشک میتواند برای بهتر شدن شکل بینی از پیوند غضروف هم استفاده کند.
رینوپلاستی اصلاحی یا همان عمل ترمیمی معمولا به پیوند زدن غضروف نیاز دارد. بینی عمل شده وقتی آسیب میبیند بیشتر نوک و پل آن دچار مشکل میشوند. این قسمتها غضروفی هستند و برای اصلاح آنها باید از غضروف استفاده شود. جراح در این شرایط از گوش و گاهی اوقات هم دنده غضروف برمیدارد. گاهی اوقات هم برای جایگزین کردن بافتهای نرم در امتداد پل بینی یا نوک بینی نیاز به فاسیای تمپورالیس یا ماهیچه گیجگاهی است. این بافت را میتوان از دور خط مو برداشت. گاهی اوقات هم ممکن است برای از بین بردن زخمهای داخل بینی و باز کردن مجدد راه هوایی به پیوند پوست نیاز باشد.
گرافتهای پخشکننده برای بازگرداندن زاویه بین سپتوم و غضروفهای فوقانی به کار میروند، در حالی که گرافتهای دنده در موارد شدید مورد استفاده قرار میگیرند.
نحوه انجام عمل جراحی ترمیمی بینی
در اینجا مراحل عمل ترمیمی بینی را برای شما آوردهایم:
- در اولین قدم جراح بینی شما را معاینه میکند. در جراحی دوباره بینی عمل شده نیاز به عکسبرداری است. جراح با کمک تصاویر و معاینه میتواند مشکلات بینی شما را تشخیص دهد.
- در این مرحله جراح به شما میگوید که به جراحی سرپایی نیاز دارید یا جراحی کامل. جراحی سرپایی که در همان مطب انجام میشود و نیازی هم به بیهوش کردن ندارد. در این جراحی هیچ برشی هم انجام نمیشود.
- بعد از اینکه جراح عیوب بینی شما را مشخص کرد و تصمیم به جراحی کامل گرفت، برای عمل برنامهریزی میکند. او بافتها و غضروفهایی که نیاز دارد را یادداشت میکند تا هنگام عمل بتواند آنها را بردارد.
- در این مرحله شما را به اتاق عمل میبرند و بیهوش میکنند. بعد از بیهوشی کار جراح آغاز میشود.
- جراح در این مرحله بافتها و غضروفهایی که میخواهد را برمیدارد.
- در مرحله بعدی بینی را برش میدهد و اگر استخوان خرد شده وجود داشته باشد آنها را خارج میکند.
- در ادامه جراح با کمک غضروفها و بافتها عیوب بینی را اصلاح میکند. بعد از اینکه جراح مطمئن شد که تمام عیوب برطرف شده، بخیههای داخلی بینی را میزند.
- در آخرین مرحله هم جراح پوست بینی را روی آن قرار میدهد و بخیههای خارجی را میزند. این بخیهها باید بادقت زده شوند تا جای اسکار آنها باقی نماند.
اگر در نظر دارید جراحی بینی ترمیمی را انجام دهید، باید یک جراح متخصص گوش و حلق و بینی معتبر پیدا کنید. این جراحی نیاز به مهارت و دقت زیادی دارد. وقتی بینی عمل شده دچار مشکل میشود، راههای تنفسی فرد هم آسیب میبینند. به همین دلیل هم فرد نمیتواند بهدرستی تنفس کند؛ پس جراح باید تخصص کافی در عمل ترمیم بینی داشته باشد تا بتواند این کار را بهدرستی انجام دهد.
ماندگاری ترمیم عمل بینی
نظرات متفاوتی در مورد زمان انجام عمل ترمیم بینی وجود دارد. بعد از اینکه اولین عمل را انجام دادید، باید حداقل چهار الی شش ماه برای عمل دوم صبر کنید. البته این برای زمانی است که بینی عمل شده شما آسیب دیده باشد.
اگر از بینی عمل شده خود رضایت ندارید این یک موضوع دیگری است. جا افتادن بینی عمل شده حداقل یک سال طول میکشد؛ پس بهتر است تا یک سال صبر کنید و اگر به نتیجه دلخواه خود نرسیدید، سپس برای جراحی تصمیم بگیرید. اگر برای سومین باز یا بیشتر است که میخواهید عمل ترمیمی انجام دهید، بهتر است حداقل دو سال صبر کنید.
دلیل این موضوع هم دادن زمان به بینی برای جوش خوردن صحیح بافتهای استخوان و غضروف و بهبود کامل پوست و بافتهای نرم است. هر چه این زمان بیشتر باشد عمل ترمیمی هم نتیجه بهتری خواهد داشت.
نتیجه عمل ترمیمی بینی هم معمولا دائمی است. البته اگر این عمل در سنین بالا انجام شود ممکن است ماندگاری دائمی نداشته باشد. عوامل دیگری مانند افزایش سن، چاقی و لاغری و... هم میتوانند بر روی ماندگاری نتیجه عمل ترمیم بینی تاثیر داشته باشند.
مراقبت بعد از درمان ترمیم عمل بینی
اگر بهخوبی از بینی ترمیم شده مراقبت کنید میتوانید خیلی زود به روال زندگی عادی خود برگردید. بعد از حدود ۸ الی ۱۲ ماه هم میتوانید نتیجه نهایی عمل را ببینید. نکات مراقبتی از بینی ترمیمی را در ادامه برای شما آوردهایم تا با پیروی از آنها زودتر نتیجه بگیرید.
استفاده از دارو بعد از ترمیم بینی
بعد از انجام عمل ترمیم بینی جراح معمولا برای شما داروهایی را تجویز میکند. شما باید این داروها را طبق دستور پزشک و سر وقت مصرف کنید. این داروها شامل موارد مختلفی هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- مسکنها: برای تسکین درد پس از جراحی پزشک برای شما مسکن مینویسد. البته زیباجویان معمولا پس از ترمیم جراحی بینی دردی نخواهند داشت. بااینحال ممکن است در اثر بیهوشی به سردرد یا دردهای دیگر دچار شوید که میتوانید از مسکن استفاده کنید.
- آنتیبیوتیک: برای جلوگیری از عفونت بافتها و زخمهای عمل، جراح برای شما آنتیبیوتیک تجویز میکند. این داروها را باید سر وقت مصرف کنید تا تاثیر داشته باشند. آنتیبیوتیکها را با مایعات فراوان بنوشید.
- داروی ضد تهوع: برخی افراد بعد از بیهوشی دچار حالت تهوع میشوند. استفراغ کردن میتواند به بینی شما فشار وارد کند. به همین دلیل هم جراح برایتان ضد تهوع تجویز میکند تا دچار این حالت نشوید.
- داروی ملین: بعد از بیهوشی ممکن است دچار یبوست شوید. اگر دفع مدفوع برایتان سخت باشد به بینی فشار وارد میشود؛ پس پزشک باید برایتان ملین تجویز کند تا دچار یبوست نشوید.
تغذیه بعد از ترمیم بینی
تغذیه هم بعد از عمل ترمیمی بینی مهم است و میتواند نقش زیادی بر روی کاهش عوارض داشته باشد. بعد از جراحی بینی ترمیمی بهتر است موارد زیر را در نظر بگیرید:
- تعداد وعدههای خود را بیشتر کنید، اما هر وعده را سبک بگیرید تا احساس سنگینی نداشته باشید
- لقمههای کوچک بردارید تا جویدن و قورت دادن آنها راحتتر باشد و به بینی فشار وارد نشود.
- تا چند روز از خوردن غذاهای سفت مانند تا دیگ خودداری کنید. بیشتر غذاهای آبکی مانند سوپ و فرنی بخورید
- خوردن آناناس و آب آناناس به کاهش ورم و جوش خوردن سریعتر بخیهها و بافتها کمک میکند
- بدن خود را هیدراته نگه دارید. روزانه حداقل ۸ لیوان آب بخورید. بهتر است برای نوشیدن مایعات از نیهای پهن استفاده کنید.
فعالیت بعد از ترمیم بینی
فعالیت و ورزش بعد از ترمیم بینی هم محدودیتهایی دارد. در ادامه به شما میگوییم که بعد از انجام عمل ترمیم بینی باید کارهای خود را چگونه انجام دهید:
فعالیت بدنی: از فعالیتهای بدنی خودداری کنید. در هفته اول پس از جراحی نباید خم شوید یا زور بزنید. ضربان قلب شما نباید افزایش پیدا کند، چون ممکن است فشار خونتان بالا برود. تحرک بیش از حد ممکن است باعث افزایش خونریزی، تورم و ایجاد بافت اسکار میشود.
ورزش: حداقل به مدت یک ماه بعد از جراحی نباید ورزش کنید. پیاده روی آرام در خانه برای کاهش تورم پیشنهاد میشود.
بازگشت به محل کار: بعد از گذشت یک هفته از جراحی و برداشتن گچ میتوانید به محل کار برگردید. البته این مورد باز هم به نوع کار و فشاری که به شما وارد میشود بستگی دارد.
رانندگی: تا زمانی که از داروهای مسکن استفاده میکنید بهتر است رانندگی نکنید. احتمال خواب آلودگی بعد از مصرف این داروها وجود دارد.
لبخند زدن: بعد از جراحی بههیچعنوان نباید قهقه بزنید. این کار باعث افتادگی نوک بینی میشود. در هنگام لبخند زدن هم بهتر است کنارههای دهان خود را با دست نگه دارید و اجازه ندهید که بیش از حد باز شود. تا سه ماه بعد از جراحی هم به دندانپزشک مراجعه نکنید.
عطسه کردن: اگر خواستید عطسه کنید این کار را با دهان بسته انجام دهید تا به بینی فشار زیادی وارد نشود.
حمام و استخر بعد از ترمیم بینی
برای حمام کردن و استخر رفتن و شستشوی صورت بعد از انجام عمل ترمیمی بینی هم محدودیت وجود دارد. به نکات زیر در این رابطه توجه داشته باشید:
- قبل از برداشتن گچ بینی صورت خود را خیس نکنید
- اگر میخواهید دوش بگیرید با آب سرد این کار را انجام دهید. آب گرم ممکن است باعث خونریزی یا سرگیجه شود
- چند ساعت قبل از برداشتن گچ حمام کنید و اجازه دهید گچ کاملا خیس شود. این کار باعث میشود که جراح راحتتر بتواند گچ بینی شما را بردارد
- به مدت شش ماه بعد از جراحی از استخر یا جکوزی استفاده نکنید. این کار باعث تورم و خونریزی میشود. همچنین ممکن است باعث عفونت شود.
عوارض ترمیم عمل بینی
جراحی بینی ترمیمی از جراحی بینی برای اولین بار سختتر و چالشبرانگیزتر است. بااینحال عوارض این جراحی کمتر هستند. البته شما باید با تمام عوارض این جراحی آشنایی داشته باشید و با آگاهی کامل برای انجام آن تصمیم بگیرید. همچنین با اطلاع از این عوارض در صورت مشاهده میتوانید اقدامات لازم را سریع انجام دهید. در ادامه به عوارض جراحی ترمیمی بینی اشاره میکنیم:
خونریزی
یکی از مهمترین عوارض بعد از عمل ترمیم بینی، خونریزی است. در طی عمل ترمیمی عروق بینی آسیب میبینند و خونریزی اتفاق میافتد. این مشکل معمولا بین ۲۴ الی ۳۶ ساعت بعد از بین میرود، اما اگر همچنان ادامه داشت باید با جراح خود تماس بگیرید.
داروهای رقیق کننده خون میتوانند خونریزی را شدیدتر کنند. قبل از جراحی از مصرف داروهای شیمیایی و گیاهی رقیق کننده خون مانند آسپرین خودداری کنید.
واکنش به بیهوشی
جراحی ترمیمی بینی به بیهوشی عمومی نیاز دارد. بیهوشی ممکن است عوارض خودش را داشته باشد. به همین دلیل هم باید مطمئن شوید که تیم جراحی از یک متخصص بیهوشی باتجربه بهره میبرد.
بسته شدن راه هوایی بینی
بعد از جراحی بینی و به دلیل تغییراتی که به وجود میآید ممکن است نتوانید خوب نفس بکشید. این مشکل معمولا به دلیل تورم ایجاد میشود. با گذشت زمان و از بین رفتن تورم مشکل تنفس هم برطرف میشود.
عفونت
عفونت در عمل بینی نادر است. بااینحال وقتی قسمتی از بدن برش میخورد و خونریزی دارد، احتمال عفونت هم وجود خواهد داشت. اگر تورم بیش از حد یا ترشحات بدبو دارید ممکن است دچار عفونت شده باشید.
نارضایتی
آخرین عارضهای که ممکن است بعد از عمل ترمیمی بینی ایجاد شود نارضایتی از فرم آن است. اگر قبل از عمل با جراح خود صحبت کنید و انتظارات خود را به طور دقیق بگویید این مشکل پیش نمیآید.
بافت اسکار ناشی از جراحی بینی قبلی معمولاً در موارد ترمیمی چالشهایی ایجاد میکند و میتواند نتیجه نهایی را محدود سازد.
هزینه ترمیم بینی عمل شده
هزینه عمل ترمیمی بینی معمولا از هزینه عمل اولیه بیشتر است. در این جراحی باید از تکنیکهای خاصی استفاده شود. همچنین هر جراحی این کار را انجام نمیدهد، زیرا ریسک آن بالاست.
در جراحی ترمیمی بینی از غضروف و بافتهای بدن فرد استفاده میکنند تا بتوانند عیوب بینی را رفع کنند. این عمل در واقع یک عمل ترکیبی است. جراح در ابتدا باید از قسمتهای مختلف بدن غضروف و بافتهای موردنیازش را بردارد. سپس بینی را ترمیم کند. به همین دلیل هم هزینه ترمیم عمل بینی بیشتر است.
البته این هزینه به عوامل دیگری مانند جراح و بیمارستان یا کلینیک هم بستگی دارد. قبل از اینکه برای عمل اقدام کنید، جراح شما را معاینه میکند. بهاینترتیب میتواند هزینه تخمینی را به شما اعلام کند.
موضوع دیگری وجود دارد و آن هم این است که جراح در عمل اولیه اشتباه کرده باشد. اگر به دلیل اشتباه جراح دچار مشکلات شده باشد، جراح نباید هیچ هزینهای از شما بگیرد. مشکلاتی مانند کجی بینی، قرینه نبودن سوراخهای بینی یا مشکل تنفسی از این دسته اشتباهات هستند. در این شرایط شما تنها موظف هستید هزینه کلینیک را پرداخت کنید.
قیمت ترمیم بینی عمل شده با در نظر گرفتن تمام این عوامل تعیین میشود؛ پس شما نمیتوانید هزینههای عمل خود را با دیگران مقایسه کنید.
سوالات متداول عمل ترمیمی بینی
چه مدت پس از جراحی اول میتوان برای ترمیم جراحی بینی اقدام کرد؟
شما باید حداقل یک سال صبر کنید تا جراحی قبلی کامل نتیجه بدهد. در این صورت شاید دیگر با ظاهر بینی مشکل نداشته باشید. حتی مشکلات تنفسی هم ممکن است در این بازه و بعد از کاهش تورم از بین بروند.
عمل ترمیمی بینی چقدر طول میکشد؟
زمان عمل ترمیم بینی به مشکلات بینی فرد بستگی دارد، اما چیزی بین سه الی چهار ساعت طول میکشد.