دنیای سلامتی

بررسی پزشکی توسط

پنوماتیک رتینوپکسی

دوره نقاهت

7 روز

میانگین زمان عمل

مدت زمان

1 ساعت

مدت ماندگاری

همیشگی

اثر بخشی

Bottom ImageMiddle ImageTop Image

زیاد

معرفی تکنیک

پنوماتیک رتینوپکسی روشی برای ترمیم پارگی شبکیه و جلوگیری از جداشدگی آن است. در این روش، با تزریق حباب گازی به داخل چشم، پارگی به محل اصلی بازگردانده و سپس با لیزر یا سرمادرمانی ترمیم می‌شود.

مــراحـل عمــل پنوماتیک رتینوپکسی

بی‌حسی موضعی

1

2 دقیقه

سرما درمانی بافت اسکلرا (پوشش سخت چشم)

2

5 دقیقه

آماده‌سازی گاز داخل چشم

3

10 دقیقه

ضد عفونی کردن چشم

4

2 دقیقه

خارج کردن مایع از اتاق قدامی چشم

5

5 دقیقه

تزریق گاز داخل چشم

6

5 دقیقه

ارزیابی فشار داخل چشم

7

5 دقیقه

مراقبت های بعد از پنوماتیک رتینوپکسی

عـــوارض پنوماتیک رتینوپکسی

  • نگه داشتن سر در حالتی خاص
  • بسته نگه داشتن چشم
  • مصرف منظم داروها
  • حفظ بهداشت چشم
  • خونریزی
  • عفونت
  • جدا شدن مجدد شبکیه
  • آب مروارید

پنوماتیک رتینوپکسی چیست؟

پنوماتیک رتینوپکسی، از جمله روش‌هایی است که شما با استفاده از آن، می‌توانید جداشدگی شبکیه چشم خود را درمان کنید و لازم به ذکر است که این روش درمان، در برخی از شرایط کاربرد دارد. 

این روش درمان، از طریق تزریق حباب گاز انجام می‌گیرد و باعث می‌شود که روی شبکیه فشار بیاید و در نهایت آن را به قسمت خلفی چشم می‌چسباند. در این مقاله قصد داریم ضمن معرفی این روش، اطلاعات دیگری را در مورد مزایا، معایب و سایر موارد دیگر آن در اختیارتان قرار دهیم.

این عمل معمولاً به صورت سرپایی انجام می‌شود.

جداشدگی شبکیه چیست؟

جداشدگی شبکیه چیست؟ ممکن است هنگامی که عبارت پارگی پرده شبکی را بشنوید، کمی نگران شوید و تمایل داشته باشید تا اطلاعات بیشتری را در این خصوص کسب کنید. 

در این مورد باید بگوییم که جدا شدن پرده شبکیه چشم، هنگامی اتفاق می‌افتد که شبکیه چشم از محل قرارگیری طبیعی و درست خود کنده یا به عبارتی دیگر جدا شود. هنگامی که این بخش از محل اصلی خود جدا می‌شود، عملکرد آن اختلال پیدا می‌کند و در نتیجه بیمار از لحاظ بینایی به مشکل می‌خورد و همه جا را تار می‌بیند. 

به عبارتی دیگر، مثل این مورد که فیلم داخل دوربین از محل اصلی خود رها شود و جابجا گردد شما عزیزان باید بدانید که جدا شدن پرده شبکیه مشکل با اهمیتی است زیرا اگر آن را درمان نکنید می‌تواند منجر به کوری شود.

جدا شدن شبکیه معمولاً بدون درد است؛ اما علائم هشدار دهنده‌ای دارد که تقریباً همیشه قبل از بروز یا پیشرفت آن ظهور می‌کنند. به عنوان مثال شناورها لکه‌های ریزی هستند که می‌توانند در میدان دید شما به حرکت در بیایند. از طرف دیگر، باید بگوییم که جرقه‌های نور در یک یا هر دو چشم نمایان می‌شوند که آن‌ها هم می‌توانند عاملی برای جدا شدن شبکیه به حساب بیایند. 

دید جانبی افرادی که دچار این مشکل می‌شوند، به تدریج کاهش پیدا می‌کند و از طرفی دیگر، سایه‌ای همچون پرده روی میدان دید به وجود می‌آید. مسلماً این موضوع می‌تواند باعث ناراحتی افراد شود و به همین خاطر نباید به سادگی از این مشکل عبور کنند و هرچه سریع‌تر، باید به درمان آن فکر کنند.

 

خانم دکتر چشم پزشک در حال تشزیح جداشدگی شبکیه چشم به بیمار مسن از روی ماکت چشم

عمل پنوماتیک رتینوپکسی چیست؟

یکی از روش‌های درمانی که شما با استفاده از آن می‌توانید پارگی شبکیه را درمان کنید، عمل پنوماتیک رتینوپکسی است. عمل شبکیه با گاز، به اتصال شبکیه چشم به روش تزریق گاز معروف است و در شرایطی انجام می‌شود که جداشدگی شبکیه در قسمت بالایی کره چشم رخ دهد. 

در چنین شرایطی حباب گاز تزریق می‌‌شود و یک فشار از قسمت داخل، روی شبکیه به وجود می‌آید که شبکیه را در سر جای خود به صورت ثابت نگه می‌دارد. حباب‌های گاز بعد از گذشت مدت زمان ۱۰ روز تا دو هفته، جذب می‌شوند. 

پس از جذب گاز، سوراخ شبکیه توسط لیزر و انجماد بسته می‌شود تا از وارد شدن مایع به پشت شبکیه و همینطور جداشدگی مجدد جلوگیری به عمل آید.

 

اتاق جراحی چشم و جراح چشم پزشک در حال انجام عمل پنوماتیک ریتنوپکسی با استفاده از مانیتور بر روی چشم بیمار

عمل پنوماتیک رتینوپکسی برای چه کسانی مناسب است؟

یکی از سوالات مهمی که در مورد عمل پنوماتیک رتینوپکسی ممکن است در میان بسیاری از افراد وجود داشته باشد، این است که این عمل برای چه کسانی مناسب است؟ 

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که به صورت کلی برخی از افراد با توجه به برخی از ناراحتی‌هایی که در چشم خود دارند و با توجه به صلاح جراح چشم خود، می‌توانند عمل پنوماتیک را انجام دهند. این دسته از افراد عبارت‌اند از:

•    افرادی که با توجه به دلایل مختلفی، شبکیه چشم آن‌ها جدا شده است.
•    افرادی که در قسمت مرکزی یا موکولای چشمشان، سوراخ به وجود آمده است.
•    افرادی که قسمت مرکزی شبکیه آن‌ها، به خاطر پرده اضافی چروک شده است.
•    اشخاصی که به خاطر جراحی کاتاراکت، سیستم بینایی آن‌ها با اختلال مواجه شده است که آب مروارید نیز، باعث اختلال در سیستم بینایی می‌شود‌.
•    افرادی که به رتینوپاتی دیابتی مبتلا هستند و به خاطر رتینوپاتی شبکیه، چشم آن‌ها دچار خونریزی ویتره یا کندگی شده است. 
•    اشخاصی که چشم آن‌ها مشکلی به نام عفونت داخل چشمی اندوفتالمیت دارد و افرادی که چشمشان در یک حادثه، دچار صدمه در قسمت شبکیه شده است.

ننتایج یک مطالعه در سال 2021 نشان می‌دهد که نرخ موفقیت جراحی ممکن است در افرادی که سن بالاتری دارند، غیرسفیدپوست و مرد هستند، کمتر باشد.

به طور کلی باید بگوییم که برخی عوامل باعث می‌شوند که شما با پارگی شبکیه چشم مواجه شوید؛ از طرفی دیگر، گاهی اوقات پیش می‌آید که جدا شدن شبکیه به شکل ناگهانی و خود به خودی اتفاق بیفتد. 

اگر شبکیه چشم شما پاره شده است، شما احتمالاً نیاز به جراحی دارید و ممکن است تعداد شناورها در چشمتان افزایش پیدا کند. این‌ها به لکه‌های کوچک یا تار عنکبوت شبیه هستند که در میدان دید شما شناور می‌شوند. 

این شناورها می‌توانند آنقدر تراکم داشته باشند که در بینایی شما اختلال ایجاد کنند. از طرفی دیگر، امکان دارد که فلاش‌های نور در چشم یا پرده‌ای روی میدان دیدتان به وجود بیاید.
به طور کلی با هر کدام از این مشکلات که مواجه شدید، پیشنهاد می‌کنیم که به یک متخصص چشم مراجعه داشته باشید تا او بتواند مشکل چشم شما را تشخیص دهد و از طرفی دیگر، راهنمایی‌های لازم را در صورت نیاز به عمل، در اختیارتان قرار دهد.

 

پیرمرد سیاهپوست ناراحت به دلیل عدم کاندید بودن برای عمل پنوماتیک رتینوپکسی

عمل پنوماتیک رتینوپکسی چگونه است؟

در روش عمل پنوماتیک رتینوپکسی، پزشک برای انجام عمل، یک حباب گازی کوچک را داخل زجاجیه تزریق می‌کند تا بتواند شبکیه را به طرف مشیمیه به عقب براند. این روش در بیمارستان یا مراکز سرپایی و به شکل بی‌حسی موضعی یا بیهوشی عمومی قابل انجام است. 

اگر این عمل قبل از جدا شدن رخ دهد یا زمانی انجام شود که جدا شدن شبکه محدود به قسمت جلویی چشم است، بینایی شما به حالت نرمال باز خواهد گشت؛ اما اگر جدا شدگی به صورت پیشرفته‌تری باشد و باعث شود که دید مرکزی شما تحت تاثیر قرار داده شود، امکان دارد که وسعت بینایی یا دید مرکزی شما تا حدی با اختلال مواجه شود. 

پس از این که شبکیه در یکی از چشم‌ها جدا شد، ریسک قابل توجهی برای اتفاق افتادن آن در چشم دیگر نیز وجود دارد؛ به همین خاطر نیاز است که شما به صورت مرتب با چشم پزشک خود دیدار داشته باشید تا او بتواند مناطقی که در شبکیه چشم شما ضعیف شده‌اند را به صورت مرتب بازبینی کند.

 

جراح چشم پزشک در حال تزریق گاز به چشم بیمار برای عمل پنوماتیک رتینوپکسی

مزایا و معایب عمل پنوماتیک رتینوپکسی 

مسلماً عمل پنوماتیک رتینوپکسی، دارای یک سری مزایا و معایبی  است که ما در این بخش، قصد داریم آن‌ها را برای شما به صورت جداگانه بیان کنیم. مزایای این روش عبارتند از:

•    اگر شما این عمل را به روش سرپایی انجام دهید، نسبت به روش‌های اتاق عمل، ناراحتی کمتری را حس می‌کنید.
•    برای انجام این روش نیازی به بیهوشی عمومی ندارید.
•    با انجام این روش خطر عفونت کاهش پیدا می‌کند.
•    این عمل باعث بهبود بینایی چشم و سیستمیک سریع‌تر می‌شود.

معایب این روش عبارتند از:

•    انجام این عمل نیاز به یک جراح با تجربه و با مهارت بالا در معاینه شبکیه دارد.
•    تمام جدا شدگی‌ها با استفاده از رتینوپکسی قابل ترمیم نیستند.
•    این روش به همکاری و همینطور موقعیت یابی قابل توجه بیماران نیاز دارد.
•     جراح باید بتواند به خوبی مراقبت‌ها و عوارض پس از عمل را مدیریت کند

 

عوارض عمل پنوماتیک رتینوپکسی 

آیا عمل پنوماتیک رتینوپکسی عوارض هم دارد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بسیاری از افراد این عمل را انجام داده‌اند و از نتیجه آن راضی بودند. اما گاهی اوقات پیش می‌آید که این عمل عوارضی هم داشته باشد. لازم به ذکر است که عوارضی که ممکن است پنوماتیک داشته باشد، با توجه به شرایط سلامتی و جدا شدگی خاص شبکیه، معین می‌شود. یکی از عوارضی که در مورد پنوماتیک رایج است، این است که یک فرایند اسکار همچون روی شبکیه که می‌تواند باعث جدا شدن مجدد آن شود. 

وجود نقاطی در بینایی، درد یا ناراحتی و قرمزی چشم - که معمولاً در عرض چند روز بهبود می‌یابد.

از طرفی دیگر، شبکیه جدا شده به صورت ثابت باقی نمی‌ماند یا دوباره اتفاق می‌افتد. این عمل می‌تواند عوارض کمتر رایجی نیز داشته باشد که یکی از عوارض آن، التهاب چشم است. 
از طرفی دیگر پارگی شبکیه جدید را نیز، می‌توان جزء عوارض آن به حساب آورد و همینطور این خطر نیز وجود دارد که شبکیه به صورت مجدد جدا شود و لازم باشد که شما روش را تکرار کنید.


هزینه عمل پنوماتیک رتینوپکسی 

یکی از مواردی که ممکن است ذهن بسیاری از افراد را درگیر کند، این است که هزینه عمل پنوماتیک رتینوپکسی چقدر است؟ در این مورد باید بگوییم که هزینه این عمل، به فاکتورهای مختلفی وابسته است. این فاکتورها عبارت‌اند از: 

•    موقعیت جغرافیایی یا محل انجام جراحی
•    نوع بیمه درمانی
•    تجهیزات استفاده شده در عمل جراحی
•    نوع روش جراحی
•    شدت صدمه وارد شده به شبکیه
•    نیاز به انجام عمل‌های دیگر در صورت لزوم

در کل باید گفت که هزینه عمل رتینوپکسی پنوماتیک، تقریباً از ۱۳ میلیون تومان شروع می‌شود و می‌تواند تغییراتی هم داشته باشد.

 

مراقبت بعد از عمل پنوماتیک رتینوپکسی 

کسانی که عمل پنوماتیک رتینوپکسی را انجام می‌دهند، پس از عمل باید با توجه به دستور پزشک خود، مراقبت‌هایی را انجام دهند. این مراقبت‌ها عبارت‌اند از:

•    پس از عمل می‌توانید صورت خود را بشویید.
•    توصیه می‌کنیم که دو الی چهار روز پس از عمل، چشم‌هایتان بسته باشد و تنها در مواقع ضروری چشم سالم خود را باز کنید.
•    اگر در جراحی به داخل چشمتان گاز تزریق شده باشد، باید طی چند روز اول، سر خود را در حالت متفاوتی قرار دهید و در این زمینه با پزشک خود مشورت کنید.
•    بیمار معمولاً باید تا ۱۰ روز قرص کورتون مصرف کند.
•    در زمان تعیین شده حتماً برای معاینه دوباره به پزشک خود مراجعه کنید.
•    در وجود هرگونه مشکل، به پزشک خود مراجعه داشته باشید.

تمام این موارد را در نظر بگیرید و حتماً به دستورالعمل‌های پزشک خود گوش فرا دهید تا روند پس از درمان را به خوبی طی کنید.

شما باید از سفر با هواپیما تا زمانی که چشم شما بهبود یافته است، خودداری کنید. تغییر در ارتفاع می‌تواند باعث گسترش حباب گاز شود و این موضوع می‌تواند فشار داخل چشم را افزایش دهد

 

مرد میانسالی که چشم پزشک در چک آپ بعد از عمل  پنوماتیک رتینوپکسی دوباره روی چشم را می بندد

عمل ویترکتومی با تزریق گاز

در مورد عمل ویترکتومی با تزریق گاز، باید بگوییم که یک روش جراحی برای درمان دور بینی، نزدیک بینی یا آستیگماتیسم به حساب می‌آید. یکی از روش‌های انجام آن، از طریق تزریق گاز است. این عمل باید توسط چشم پزشک متخصص یا فوق تخصص چشم انجام شود. از روش عمل ویترکتومی برای درمان اختلالات بینایی همچون درمان جداشدگی شبکیه، برداشتن بافت اسکار و همینطور سایر مشکلات شبکیه و زجاجیه استفاده می‌شود. 

توجه داشته باشید که در این عمل، معرفی یک چشم پزشک خوب و ماهر بسیار اهمیت دارد. لازم به ذکر است که عمل ویترکتومی با تزریق گاز، به اندازه روغن سیلیکون موثر نیست. 

 

معرفی رتينوپکسی لیزری و کاربرد آن

رتینوپکسی لیزری چیست و چه کاربردی دارد؟ ماکولا یک قسمت مرکزی در دید شبکیه است و با بیماری‌های مختلفی مواجه می‌شود. برای درمان این نوع بیماری‌ها، استفاده از لیزر مناسب است. 

لیزر رتینوپکسی از یک پرتو نور متمرکز استفاده می‌کند تا نقاط کوچکی در شبکیه را گرم کند. این امر منجر به ایجاد زخم‌های کوچکی می‌شود که شبکیه را به بافت‌های زیرین متصل می‌کند و از جدا شدن شبکیه جلوگیری می‌کند

در مورد کاربرد رتینوپکسی لیزری، باید بگوییم که تزریق دارویی حساس به نور، داخل رگ دست انجام می‌شود و زمانی که دارو در ضایعات چشم تجمع پیدا کرد، قطره بی‌حسی داخل چشم ریخته می‌شود و یک لنز مخصوص برای انجام لیزر روی چشم قرار می‌گیرد. 

زمانی که لیزر روی چشم می‌تابد، داروی جمع شده در مناطقی که با عارضه درگیر هستند، فعال می‌شود. این اقدام باعث می‌شود که عروق مشکل‌دار بسته شوند و همینطور در درمان بیماری شبکیه، نقش مهمی را ایفا کنند و در نهایت از پیشرفت این بیماری نیز، جلوگیری به عمل آورند.

 

دکتر متخصص چشم پزشک در حال انجام لیزر برای عمل رتینوپکسی روی بیمار خانمی که روی تخت دراز کشیده

سخن پایانی

ما در این مقاله اشاره کردیم که عملی به نام پنوماتیک رتینوپکسی، از جمله عمل‌هایی است که شما می‌توانید برای بهبود پارگی شبکیه چشم خود، آن را انجام دهید.

این عمل هم مانند سایر عمل‌ها، شرایط و مراحل خاص خود را دارد و حتماً باید توسط یک پزشک چشم متخصص یا فوق تخصص انجام شود. شما عزیزان برای این که بتوانید اطلاعات بیشتری را در مورد این عمل به دست آورید، پیشنهاد می‌کنیم که به سایت مدی فا، مراجعه کنید.

 

سوالات متداول پنوماتیک رتینوپکسی

  • به طور کلی باید بگوییم که عمل ویترکتومی با تزریق گاز، برای افرادی که دچار دوربینی، نزدیک بینی یا آستیگماتیک هستند، انجام می‌شود. همچنین برای درمان جداشدگی شبکیه نیز، می‌توان از این عمل استفاده کرد.

  • تحقیقات نشان داده‌اند که عوارض و معایب این روش، از مزایای آن کمتر است. اما می‌توان گفت که التهاب چشم، پارگی شبکیه جدید و غیره، می‌توانند جزء عوارض این عمل به حساب بیایند. البته باید بگوییم که عوارض پنوماتیک با توجه به سلامتی افراد نیز، متفاوت است.

  • قیمت این عمل، با توجه به فاکتورهای مختلفی از جمله محل جراحی، شدت صدمات وارد شده به شبکیه، نوع بیمه درمانی و غیره تعیین می‌شود و به طور کلی متغیر است.

  • بله استفاده از روش لیزر درمانی، می‌تواند برای پنوماتیک رتینوپکسی مناسب باشد که توسط پزشک متخصص انجام می‌شود.

  • بله یکی از مزیت‌هایی که این عمل دارد، این است که می‌تواند بینایی فرد بیمار را بهبود ببخشد.

به اشتــراک بگذاریــد!

نظـــرات مخاطبـــان

    تلفــن پشتیبــانی

    | 7 روز هفته، 24 ساعت شبانه روز پاسخگوی شما هستیم

    بــــا هیلیـــفا

    راهنمــای هیلیــفا

    ما را در شبــکه های اجتمــاعی دنبــال کنید.

      خبـرنامــه

      برای به‌روزرسانی در خبرنامه مشترک شوید، تا از جدیدترین اخبار شما را آگاه سازیم.

      رسانه پزشکی و سلامتی هیلیـــفا

      بــه مــا اعتمــاد کنیــد.

        کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب مدیـــفا تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.