دوره نقاهت
7 روز
میانگین زمان عمل
مدت زمان
1 ساعت
مدت ماندگاری
3
3 سال
اثر بخشی
معمولی
معرفی تکنیک
لیزر درمانی روزاسه با طول موجهای خاص، عروق گشاد شده را هدف قرار میدهد. این روش با تبدیل نور به حرارت، عروق خونی را از بین میبرد و به کاهش قرمزی و التهاب پوست کمک میکند.
مــراحـل عمــل لیزر روزاسه
پاکسازی و ضدعفونی پوست
1
5 دقیقه
استفاده از بیحسی موضعی (در صورت نیاز)
2
10 دقیقه
اعمال لیزر
3
20 دقیقه
ریکاوری
4
15 دقیقه
مراقبت های بعد از لیزر روزاسه
عـــوارض لیزر روزاسه
- جلوگیری از تماس با آب گرم
- استفاده از مرطوبکنندهها
- اجتناب از استفاده از مواد آرایشی تحریککننده
- استفاده از محافظتکنندههای خورشیدی
- تغییر رنگ
- تیرگی موقت پوست
- خشکی و ترکهای پوستی
- خارش و تحریک پوست
روزاسه به عنوان نوعی التهاب پوستی غیر مسری باعث گشاد شدن مویرگهای سطح پوست شده و نواحی قرمزی را روی صورت ایجاد میکند. در برخی موارد این التهابات همراه با جوش و یا تودههای کوچک هستند که میتوانند ظاهری نازیبا را برای شما ایجاد کنند. این مشکل پوستی در بین زنان شایعتر بوده و اغلب بین ۳۰ تا ۶۰ سالگی رخ میدهد. روشهای درمانی موضعی بسیاری برای این التهاب پوستی وجود دارد، اما هیچ کدام از آنها تأثیرات قابل ملاحظهای روی التهابات ایجاد شده ندارند. در حال حاضر لیزر روزاسه یکی از مطلوبترین روشها با نتایج رضایت بخش است که در کنار دیگر درمانها میتواند به حذف عوامل قرمزی موضعی کمک کند. در ادامه اطلاعات بیشتری در مورد درمانهای لیزری و کاهش عوامل تشدیدکننده این التهابات خواهیم پرداخت.
نحوه انجام لیزر روزاسه
روزاسه اغلب باعث قرمزی و حساس شدن پوست شده و علائم آن شامل التهابات، گشاد شدن مویرگها به شکل عنکبوتی و احساس خارش یا سوختگی است. در این بین درمان روزاسه با لیزر به عنوان یک روش غیر تهاجمی و کوتاه مدت، توسط پزشک پیشنهاد میشود. لیزر درمانی میزان رگهای خونی قابل مشاهده را به حداقل میرساند. در این روش از نور پالسی شدید برای کوچک کردن لکههای قرمز استفاده خواهد شد. برخی از بیماران ممکن است در این روش درد اندکی را احساس کنند، اما در اغلب موارد نیاز به بیحسی موضعی برای استفاده از لیزر نخواهد بود.
در لیزر درمانی برای روزاسه، پزشک تنظیمات دستگاه را برای انجام روند درمان انجام میدهد. با توجه به نوع بیماری، نوع پوست و دیگر فاکتورهای فردی طول موج لیزر تنظیم میشود. سپس لیزر روی پوست بیمار قرار گرفته و انرژی آن به ناحیه مورد نظر ارسال میشود. این دستگاه باید یک الی ۳ سانتیمتر از پوست فاصله داشته و موضع مورد نظر را هدف قرار دهد. مدت زمان لیزر درمانی به ناحیه تحت درمان و نوع دستگاه بستگی دارد. اما به طور کلی فرایند درمان با لیزر برای بهبود علائم روزاسه ممکن است به ۱۵ الی ۳۰ دقیقه زمان نیاز داشته باشد.
در این فرآیند لیزرهای پالسی رنگی میتوانند رنگدانههای قرمز را در پوست شناسایی کنند. نور منتقل شده توسط لایههای اپیدرم و درم پوست جذب شده و باعث بسته شدن رگها در لیزر روزاسه خواهد شد. ممکن است بیمار در حین درمان با لیزر دردی شبیه به درد ناشی از وارد شدن ضربههای یک کش لاستیکی روی صورت را تحمل کند. این روش درمانی هیچگونه آسیبی به ناحیه اطراف رگها وارد نکرده و تنها باعث کوچکتر شدن آنها خواهد شد. از طرفی باعث القای یک فرایند طبیعی در سیستم ایمنی شده و در نهایت التهابات پوستی را نیز کاهش میدهد. نوعی از روزاسه وجود دارد که باعث ضخیم شدن پوست بینی شده و به آن رینوفیما گفته میشود. لیزر درمانی میتواند موارد خفیف تا متوسط رینوفیما را نیز با هدف کاهش ضخامت پوست، درمان کند.
بیماری پوستی روزاسه چیست؟
روزاسه به عنوان بیماری شایع پوستی همراه با التهابات قرمز رنگ، زندگی افراد مبتلا را تحت تأثیر قرار میدهد. در این نوع بیماری، پوست حالت سرخ شدن، گرگرفتگی همراه با جوش خواهد داشت. عدم درمان این نوع التهابات باعث بدتر شدن آنها میشود. زیرا قرمزی و خشکی پوست در نواحی مختلف مانند پیشانی، بینی و چانه عمیقتر و طولانیتر شده و حتی رگهای خونی نیز قابل مشاهده خواهند بود. در حالت شدید، تجمع بافت روی بینی باعث بزرگ و ناهموار شدن آن شده و چهره فردا را تغییر میدهد.
حالت شدید روزاسه روی ناحیه چشم نیز تأثیر گذاشته و ممکن است باعث تحریک، قرمزی، آبریزش و حتی خونریزی چشم شود. روشهای درمانی متعددی از جمله درمانهای دارویی برای کاهش التهاب پوست وجود دارند که میتوانند بسیار مؤثر باشند.
روزاسه انواع مختلفی داشته و هر کدام از آنها علائم و نشانههای متفاوتی دارند. این بیماری ممکن است تنها به دلیل تحریکات محیطی ایجاد شود. همچنین در نوع دیگری از آن فرد آکنه روزاسه را نیز مشاهده میکند. انواع دیگر روزاسه باعث تغییر بافت پوست شده و یا التهاب اطراف پلک را ایجاد میکنند که با لیزر روزاسه قابل درمانند. ایجاد این مشکل در پوست با انگلهای پوستی دمودکس مرتبط بوده و وجود این انگلها میتوانند درمان روزاسه را با مشکل مواجه کنند. وجود انگلهای پوستی دمودکس در برخی موارد میتواند نتایج درمان را تحت تأثیر قرار دهد.
مزایا و معایب لیزر روزاسه
استفاده از روش درمانی روزاسه با لیزر بسیار مؤثر بوده و بیماران میتوانند پس از یک الی ۳ جلسه درمان، اثرات آن را مشاهده کنند. طی فرایند درمان با لیزر حدود ۵۰ الی ۷۵ درصد از رگهای خونی کاهش پیدا خواهند کرد. همچنین برای رفع قرمزی پوست نیز موثر است. پزشک متخصص جلسات لیزر درمانی را با فاصله ۳ الی ۴ هفته پیگیری میکند. در صورتی که روزاسه باعث ضخیم شدن پوست صورت شما شده باشد، ممکن است همراه با درمان با لیزر، جراحی نیز برای دریافت نتایج بهتر پیشنهاد شود. باید توجه داشت دریافت نتایج رضایت بخش در گرو آغاز هرچه سریعتر درمان روزاسه با لیزر است. این روش درمانی علاوه بر تأثیرات مثبت آنی میتواند بین ۳ تا ۵ سال نیز ماندگار باشد.
پس از درمان با لیزر، اغلب رگهای خونی درمان نشده دوباره ظاهر نخواهند شد. اما ممکن است در این بین عروق جدید شکل بگیرند. همچنین پوستی که در اثر روزاسه ضخیم شده باشد، ممکن است مجدداً عود کند. در برخی موارد تجویز دارو میتواند به حفظ نتایج کمک کند. از این رو اغلب به بیماران دچار علائم روزاسه پیشنهاد میشود تا پس از مشاهده علائم اولیه و پیش از ایجاد التهابات پوستی شدید یا افزایش ضخامت پوست، برای درمان این بیماری شایع اقدام کنند. به طور کلی مزایا و معایب درمان روزاسه با لیزر شامل موارد زیر خواهد بود:
- ایجاد نتایج بهتر و طولانی مدت درمان با لیزر روزاسه نسبت به روشهای درمانی دیگر
- خطرات و عوارض جدی اندک نسبت به روشهای درمانی دیگر
- دریافت نتایج رضایت بخش و سریع پس از آغاز درمان با لیزر
- عدم آسیبپذیری دیگر بخشهای صورت در زمان استفاده از لیزر درمانی
از جمله معایب لیزر درمانی برای کاهش علائم روزاسه و درمان آن میتوان به کبودی و تورم، امکان بازگشت التهابات پوستی و حساسیت پوست افراد به لیزر اشاره کرد. در صورتی که پیش از انتخاب این روش برای درمان، بررسیهای اولیه توسط پزشک انجام گیرد، میتوان تا حد زیادی از مشکلات پس از لیزر درمانی جلوگیری کرد.
مراقبت بعد از لیزر روزاسه
مراقبتها و توصیههای پس از درمان با لیزر اهمیت زیادی داشته و میتوانند روی دریافت نتایج رضایت بخش مؤثر باشند. از جمله مهمترین نکات پس از لیزر درمانی روزاسه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم قرارگیری در معرض نور شدید آفتاب به مدت ۶ هفته
- استفاده از کرم ضد آفتاب با قابلیت حفاظت بالا در زمان خروج از منزل
- استفاده از کلاه برای جلوگیری از آسیب دیدگی پوست
- استفاده از کمپرس یخ یا لوسیونهای مربوط به درمان آفتاب سوختگی برای کاهش تورم و قرمزی پس از درمان
- اجتناب از ساییدن پوست در زمان استحمام و یا کشیدن حوله روی ناحیه درمان شده
- خودداری از شیو کردن یا استفاده از موم پس از لیزردرمانی
- عدم انجام حرکات شدید و مداوم روی ناحیه درمان شده برای جلوگیری از ریسک بروز عفونت در بافت اسکار
- اجتناب از شنا یا انجام ورزشهای سنگین به مدت ۲۴ ساعت پس از درمان
بهتر است پس از لیزر روزاسه در استفاده از لوازم آرایشی احتیاط کنید. در صورتی که تمایل به استفاده از لوازم آرایشی دارید، بهتر است از فشار دادن، ماساژ یا سایش در ناحیه درمان شده خودداری کرده و برای پاک کردن آرایش نیز از روشهای دیگری استفاده کنید.
عوارض لیزر روزاسه
- ایجاد سوختگی یا آسیبهای مرتبط با گرمای لیزر در محل درمان
- امکان ایجاد جای زخم
- احتمال تغییر در رنگدانههای پوست مانند تشکیل لکههای تیره یا روشن در پوست
- احتمال فعال شدن تبخال (در صورت وجود ویروس تبخال در بدن)
- احتمال ایجاد عفونت باکتریایی (به دلیل عدم توجه به مراقبتها و موارد احتیاطی پس از درمان)
- ایجاد تورم، قرمزی یا نقاط بنفش و قرمز رنگ روی پوست که پس از دو هفته از بین میروند.
- ایجاد خارش یا سفت شدن پوست در طول درمان روزاسه و لیزر
هزینه لیزر روزاسه
هزینه لیزر برای درمان روزاسه به تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان ضایعه پوستی، نوع و شدت روزاسه، انتخاب بهترین لیزر برای روزاسه و برند تولیدکننده و همچنین دستمزد پزشک متخصص بستگی دارد. در برخی موارد هزینه درمان برای نواحی مختلف نیز متفاوت بوده و ممکن است هزینه بیشتری داشته باشد. از این رو بهتر است پیش از استفاده از لیزر درمانی برای بهبود روزاسه، ابتدا به پزشک متخصص مراجعه کرده و پرسشهای خود را در این مورد مطرح کنید. پزشک پس از بررسی شرایط پوست، وضعیت بیماری و شدت آن میتواند تعداد جلسات و هزینه درمان را به طور قطع اعلام کند. در برخی موارد علاوه بر این روش، ممکن است راهکارهای درمانی دیگری نیز در کنار لیزر روزاسه مورد استفاده قرار بگیرد.