blog banner
16

نفر این مقاله را مطالعه کردند.

-

1 بهمن 1403

بررسی پزشکی توسط

ارتودنسی شفاف (اینویزیلاین): روش درمانی برای افرادی با مشاغل خاص

ارتودنسی شفاف یا اینویزیلاین، نوعی ارتودنسی نامرئی برای افرادی است که نمی خواهند براکت ها به صورت ثابت و مشخص روی دندان مشخص باشد

ارتودنسی شفاف یا اینویزیلاین، نوعی ارتودنسی نامرئی برای افرادی است که نمی خواهند براکت ها به صورت ثابت و مشخص روی دندان مشخص باشد. به این ترتیب هم ظاهر شما دچار مشکل نمی‌شود و هم می‌توانید از مزایای ارتودنسی دندان بهره مند شوید. با استفاده از این نوع ارتودنسی، قادر هستید مشکلات ضعیف تا متوسط دندان را رفع نمایید. افرادی از این روش استفاده می‌کنند که معمولاً دندان های نامرتبی دارند یا فاصله بینی دندان هایشان زیاد است. در این مقاله همراه ما باشید تا صفرتا صد ارتودنسی شفاف را بیان کنیم.

موارد کاربرد ارتودنسی نامرئی

رفع فاصله بین دندان ها: ممکن است به دلیل فاصله بین دندان ها، از زدن لبخند اجتناب کرده و احساس بدی داشته باشید. یا ممکن است غذا بین آنها جمع شدن و موجب پوسیدگی شود که ارتودنسی نامرئی می‌تواند آن را برطرف کند.


اصلاح کجی دندان ها: دندان های کج هم ظاهر نامناسبی دارند هم مسواک زدن آنها سخت تر است که ارتودنسی شفاف باعث مرتب شدنشان می‌شود.


بایت باز یا بسته: وقتی دندان ها هنگام بسته شدن به هم نرسند به آن بایت باز می‌گویند که برخی مشکلات صحبت کردن یا جویدن را ممکن است به وجود آورند. همچنین بایت بسته نیز هنگامی رخ می‌دهد که دندان های بالا بیش از حد دندان های پایین را بپوشانند. هر دوی این مشکلات با ارتودنسی اینویزیلاین برطرف می‌شوند.


جلو بودن دندان ها: در صورتی که یکی از فک های بالایی یا پایینی جلو باشد، جلوه نامناسبی دارد که می‌توانید با ارتودنسی شفاف آن را برطرف کنید.


کراس بایت: در این حالت دندان های بالایی به جای اینکه روی دندان های پایین قرار بگیرند داخل آن هستند. این مشکل امکان ساییدگی فک و مشکلات لثه را بیشتر می‌کند که می‌توانید با ارتودنسی تماس طبیعی بین آنها برقرار کنید.


 
انواع ارتودنسی شفاف
ارتودنسی های شفاف انواع مختلفی دارند که هرکدام ویژگی های خاص خود را داشته و دندانپزشک با توجه به شرایط شما تشخیص می‌دهد کدام را استفاده کنید. این ارتودنسی ها شامل موارد زیر هستند:

ارتودنسی شفاف ثابت

برخی از ارتودنسی های نامرئی ثابت بوده و نمی‌توانید آنها را از دهان بیرون بیاورید. در این روش باید صبر کنید تا تغییرات به میزان مورد نظر برسد سپس آن را از دهان خارج کنید.

ارتودنسی شفاف متحرک

با استفاده از ارتودنسی متحرک بسیار پرطرفدار است، می‌توانید در هر ساعتی از شبانه روز آن را از دهان بیرون بیاورید. البته توجه کنید که بیشتر از 4 ساعت نمی‌تواند بیرون از دهان باشد به این دلیل که نتیجه مطلوبی به دست نمی‌آید.


در ارتودنسی با پلاک شفاف از سیم استفاده نمی‌شود بلکه از دندان های شما قالبی تهیه شده و طبق آن پلاک ساخته می‌شود. این پلاک ها درد کمی دارند و کمتر تهاجمی هستند. می‌توانید در هنگام خوردن و یا نوشیدن آنها را از دهان خارج نمایید. همچنین در برابر سایش مقاومت خوبی دارند و کدر نیز نمی‌شوند.


یکی از مسائلی که درباره این روش باید توجه کنید این است که به دلیل متحرک بودن باید نظم خوبی در گذاشتن آنها داخل دهان به مقدار کافی داشته باشید. در غیر این صورت درمان شما به تأخیر افتاده و مجبور هستید که برای جبران آن هزینه های بیشتری بپردازید.


کاندیدای مناسب ارتودنسی نامرئی

  • کسانی که نیاز به فعالیت بیرون از منزل دارند مثل مدیران، دانشجویان، سخنرانان، مدیران و دیگر افرادی که علاقه مند به دیده نشدن ارتودنسی هستند.
  • افراد با فاصله دندان های زیاد.
  • افرادی که می‌توانند به صورت منظم استفاده کنند.
  • افراد بدون پل یا روکش های مختلف روی دندان.

چه کسانی کاندیدای مناسبی برای ارتودنسی نامرئی نیستند؟

  • افرادی که مشکلات شدید دندان دارند که با ارتودنسی شفاف قابل حل نیست.
  • کسانی که فک آنها هنوز در مرحله رشد قرار دارد.
  • کسانی که عادت های مخرب مثل جویدن ناخن و یا دندان قروچه مداوم دارند.
  • در صورتی که نمی‌توانید هنگام غذا خوردن الاینر ها را از دهان خارج کنید.
  • کسانی که مشکلات فراوان دندان مثل انواع پوسیدگی و بیماری های لثه فعال دارند.

 

اثربخشی ارتودنسی شفاف چقدر است؟

بسیاری از افراد از این روش استفاده کرده اند و تجربه خوبی در این زمینه دارند؛ اما شاید لازم باشد فراتر از شواهد فردی نگاه کنیم و به صورت علمی اثربخشی آن را بررسی نماییم؛ اما متأسفانه در حال حاضر، تحقیقات زیادی در مورد اثربخشی این روش موجود نیست.


مثلاً بررسی انجام شده در سال 2015 از 11 پژوهش درباره استفاده از الاینر های اینویزیلاین، نشان می‌دهد که تحقیقات در مورد اثربخشی این روش محدود است. (منبع) البته مطالعات انجام‌شده تاکنون معمولاً شامل نمونه‌های کوچک بوده‌اند و بسیاری از آنها افراد زیادی برای مقایسه نداشته‌اند. همچنین یک مطالعه در سال 2016 که در ژورنال ارتودنسی  منتشر شده است، نیز به کمبود تحقیقات بالینی برای تأیید اثربخشی این روش اشاره کرده است.


سایر عوامل مؤثر ممکن است شامل جنسیت و سن شما باشد. مطالعه‌ای بر روی 30 داوطلب نشان داد که حرکت دندان‌ها ممکن است تحت تأثیر سن فرد قرار گیرد؛ مثلاً بر اساس برخی مطالعات، سرعت حرکت دندان‌ها بین سنین 35 تا 50 اندکی افزایش می‌یابد. این بدان معناست که اینویزیلاین ممکن است برای این گروه سنی مؤثرتر باشد. همچنین، همین مطالعه نشان داد که حرکت دندان‌ها بین سنین 50 تا 70 در زنان کاهش نمی‌یابد، در حالی که در مردان این کاهش مشاهده می‌شود.


با این حال، بر اساس برخی از تحقیقات موجود، به نظر می‌رسد ارتودنسی های شفاف مثل سایر انواع الاینرها مؤثر هستند. همچنین نسخه‌های جدیدتر که از سال 2010 توسط تولیدکننده عرضه شده‌اند، با اعمال فشار بیشتر روی دندان‌ها، اثربخشی آن را بیشتر کرده‌اند.

مراحل انجام ارتودنسی نامرئی


روش انجام ارتودنسی نامرئی شامل موارد زیر است:


1- اولین مرحله از این فرآیند شامل مراجعه به یک متخصص ارتودنسی است که از دهان و فک شما یک تصویر سه‌بعدی تهیه می‌کند. او از این تصویر، ساختاری طراحی می‌کند که دندان‌ها در موقعیت صحیح قرار گیرند.
2- متخصص ارتودنسی طبق طراحی انجام داده، یک سری الاینر های پلاستیکی سفارشی  مخصوص شما می‌سازد. این الاینرها با اعمال فشار به دندان‌ها، به تدریج آنها را جابه‌جا کرده و به مکان مورد نظر منتقل می‌کنند.
بسته به دستورالعمل متخصص ارتودنسی، شما تقریباً هر یک تا دو هفته نیاز است که یک مجموعه الاینر را با مجموعه جدیدی جایگزین کنید. همچنین به طور معمول، نیاز است که الاینرها را روزانه 20 تا 22 ساعت استفاده کنید.

مزایای ارتودنسی نامرئی

نامرئی بودن: اینویزیلاین به دلیل ظاهر شفاف و غیرقابل‌مشاهده بسیار محبوب است. این الاینر ها در مقایسه با سیم‌ها و براکت‌های ارتودنسی سنتی، کمتر جلب توجه می‌کنند.


قابلیت جابه‌جایی: می‌توانید ارتودنسی شفا را هر زمان که لازم باشد از دهان خود خارج کنید.


سهولت در تمیز کردن دندان‌ها: با خارج کردن ارتودنسی به راحتی می‌توانید دندان‌های خود را مسواک زده و نخ دندان بکشید بدون اینکه سیم‌ها و براکت‌ها مانع کار شما شوند.


مشکلات جانبی کمتر: بسیاری از افراد با براکت‌های سنتی مشکلاتی مانند جدا شدن براکت یا شکستن سیم را تجربه می‌کنند که نیازمند مراجعه اورژانسی به متخصص ارتودنسی است. این مشکلات در الاینرهای شفاف وجود ندارد.

معایب ارتودنسی نامرئی

کم‌اثر بودن برای مشکلات پیچیده: تحقیقات نشان می‌دهد که اینویزیلاین برای افرادی که دندان‌هایشان فقط به انواع خاصی از حرکت نیاز دارد، مؤثرتر است. در موارد پیچیده‌تر، ممکن است متخصص ارتودنسی درمان دیگری را پیشنهاد دهد. همچنین، اگر روی برخی از دندان‌های شما پل وجود داشته باشد، اینویزیلاین گزینه مناسبی نیست.


نیاز به نظم: همانطور که اشاره شد برای بهره‌مندی کامل از اینویزیلاین، باید روزانه 20 تا 22 ساعت از الاینرها استفاده کنید؛ بنابراین اگر فکر می‌کنید ممکن است وسوسه شوید که آنها را بیشتر خارج کنید، این گزینه ممکن است مناسب شما نباشد.


نیاز به خارج کردن هنگام غذا خوردن یا نوشیدن: هنگام غذا خوردن یا نوشیدن باید الاینرها را بردارید. در غیر این صورت، غذا یا مایعات ممکن است به داخل آنها نفوذ کرده و باعث تجمع باکتری در اطراف دندان‌ها و لثه‌ها شوند که می‌تواند منجر به پوسیدگی شود. همچنین، مایعات می‌توانند باعث لک شدن الاینرها و دندان‌ها نیز شوند.


محدودیت‌های غذایی: هنگام برداشتن الاینرها، ممکن است دندان‌ها حساس شوند که می‌تواند آزاردهنده شود. به ویژه غذاهای سخت باید اجتناب شوند.

مراقبت های بعد از انجام ارتودنسی نامرئی

هنگام تمیز کردن ارتودنسی خود باید دقت کنید. اگر از آب بسیار داغ استفاده کنید، ممکن است پلاستیک آن‌ها تغییر شکل دهد. این امر می‌تواند باعث شود که الاینرها به درستی روی دندان‌ها قرار نگیرند و در نتیجه بر پیشرفت درمان و اثربخشی آن تأثیر منفی بگذارد. همچنین بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و به طور منظم مسواک و نخ دندان بزنید در غیر این صورت دندان ها دچار پوسیدگی می‌شوند.

عوارض استفاده از ارتودنسی نامرئی

پوسیدگی دندان: پوسیدگی دندان یکی از خطرات رایج مرتبط با هر نوع درمان ارتودنسی است. زمانی که از الاینرهای شفاف استفاده می‌کنید، ذرات غذا ممکن است بین دندان‌ها و الاینرها گیر کنند که منجر به تجمع پلاک و افزایش خطر پوسیدگی دندان‌ها می‌شود.


بیماری های لثه: بیماری لثه یا بیماری پریودنتال یکی دیگر از خطرات احتمالی درمان اینویزیلاین است. عدم مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به طور صحیح می‌تواند منجر به تجمع پلاک و ذرات غذا در امتداد خط لثه شود. این می‌تواند باعث التهاب و احتمال بیماری لثه گردد.


حساسیت دندان: حساسیت دندان یکی از عوارض رایج اینویزیلاین است. این موضوع عمدتاً به دلیل این است که الاینرها به طور تدریجی دندان‌ها را حرکت می‌دهند که می‌تواند باعث ناراحتی و حساسیت موقت شود.

هزینه ارتودنسی شفاف

قیمت ارتودنسی شفاف نسبت به روش های سنتی ارتودنسی بیشتر است. همچنین عوامل مختلفی بر روی قیمت الاینر دندان تأثیرگذار هستند که شامل موارد زیر می‌شوند:


شدت ناهنجاری های دندانی یا میزان حاد بودن مشکل: در صورت داشتن مشکلاتی مثل کراس بایت یا اوپن بایت یا ناهماهنگی شدید نیاز است که هزینه بیشتری برای آن در نظر بگیرید. به این دلیل که امکان دارد درمان طولاتی و پیچیده تر شود.


منطقه جغرافیایی و تخصص پزشک: در صورتی که در شهر های بزرگ به خصوص تهران بخواهید ارتودنسی شفاف انجام دهید، باید هزینه بیشتری بپردازید. همچنین دندانپزشکان مجرب نیز دستمزد بالاتری دریافت می‌کنند.


درمان یک یا هر دو فک:  در صورتی که بخواهید یکی از فک ها را اینویزیلاین کنید هزینه کمتری می‌پردازید.


مدت دوره درمان: هرچه دوره درمان طولانی تر شود هزینه ها نیز بالاتر می‌روند. همچنین تعداد جلسات مورد نیاز برای مراجعه به پزشک نیز در این هزینه ها مؤثر هستند.

برچسب‌ها
    پـر بـازدیـد تـرین مطـالب
    هزینه کاشت مو و عوامل موثر بر آن

    هزینه کاشت مو به عوامل مختلفی مثل روش کاشت، تعداد گرافت، تجهیزات مورد استفا ...

    224

    نفر این مقاله را مطالعه کردند.

    -

    17 شهریور 1403

    مزوتراپی بعد از کاشت مو

    بعد از کاشت مو، مزوتراپی با تغذیه فولیکول‌ها، رشد موهای کاشته شده را تقویت ...

    207

    نفر این مقاله را مطالعه کردند.

    ســـوالات متـــداول

    • بسته به نیاز های شما معمولاً 6 تا 24 ماه.

    • بله.

    • سن دقیقی مشخص نیست ولی سنین کودکان و نوجوانان پاسخ سریع تری به این نوع ارتودنسی می‌دهند.

    • خیر فقط می‌توانید آب بنوشید و در هنگام غذا خوردن آن را بیرون بیاورید. دقت داشته باشید که چای یا قهوه داغ نیز نمی‌توانید بخورید.

    • با اینکه این نوع ارتودنسی راحت تر از ارتودنسی سنتی است ولی به دلیل تغییر مکان دندان ها ممکن است کمی احساس درد را تجربه نمایید.

    • به طور معمول 6 تا 36 ماه درمان انجام می‌شود که با توجه به شرایط شما در 18 تا 24 ماه می‌توانید نتایج را مشاهده کنید.

    به اشتــراک بگذاریــد!

    نظـــرات مخاطبـــان

      امتیـــاز دهیـــد!

      0

      تلفــن پشتیبــانی

      | 7 روز هفته، 24 ساعت شبانه روز پاسخگوی شما هستیم

      بــــا هیلیـــفا

      راهنمــای هیلیــفا

      ما را در شبــکه های اجتمــاعی دنبــال کنید.

        خبـرنامــه

        برای به‌روزرسانی در خبرنامه مشترک شوید، تا از جدیدترین اخبار شما را آگاه سازیم.

        رسانه پزشکی و سلامتی هیلیـــفا

        بــه مــا اعتمــاد کنیــد.

        logo-samandehi

          کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب مدیـــفا تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.